Belekeveredtek

Most spanyol hetilap címlapján pózol Mohamed próféta

Mohamed-karikatúrát közölt egy spanyol hetilap, fokozott biztonság a nagykövetségeken.

2012.09.27 20:28MTI

Címlapján közölt egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát az El Jueves (Csütörtök) című spanyol szatirikus hetilap, emiatt megszigorították a biztonsági elővigyázatossági intézkedéseket az ország iszlám világbeli nagykövetségein.

A rajz aláírásában a lap azt kérdést tette fel, hogy "tudja-e valaki, hogy néz ki Mohamed". A próféta bármilyen ábrázolása az iszlám szerint istenkáromlásnak számít, és a lap szerkesztője, Mayte Quilez egy nyilatkozatban azt mondta, hogy erre alapozva a humor oldaláról kívánták megközelíteni a témát.

Az írás kiáll a szabad véleménynyilvánítás mellett és a cenzúra ellen is.

A lap megjelenését követően a spanyol külügyi tárca a biztonsági intézkedések szigorítását rendelte el a kritikus térségben működő külképviseleteken, és a térségben lévő spanyol állampolgárokat is fokozott elővigyázatosságra intette. A muzulmán közösségek körében a közelmúltban - helyenként erőszakos tüntetésekbe torkolló - heves tiltakozást váltott ki egy iszlámgyalázó amatőr amerikai film.

Múlt héten a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap jelentetett meg Mohamed-karikatúrákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.