Mohamed-gyalázó film

Iszlamista tüntetőket fogtak el Párizsban

Megerősítették vasárnap Párizsban az amerikai nagykövetség és a környező utcák védelmét, miután előző este mintegy 250 iszlamista tüntető próbált meg a külképviselet épülete előtt tiltakozni a Mohamed prófétát gyalázó amerikai film miatt.

2012.09.16 16:07MTI

A szombat esti nem engedélyezett megmozdulásra érkezők közül 150 embert előállítottak a rendőrök személyazonosságuk igazolására, egy embert pedig őrizetbe vettek hatósági személy elleni erőszak miatt. Négy rendőr könnyebben megsérült az incidens során. Manuel Valls belügyminiszter "elfogadhatatlannak" minősítette a megmozdulást. "Nem fogom megengedni, hogy utcai imádkozások, hogy a szövetségeseinkkel és az értékeinkkel szemben ellenséges szlogenek hangozzanak el az utcáinkon" - hangoztatta a tárcavezető vasárnap a France 2 közszolgálati televízióban.
 
"Ez a néhány ember hamis képet fest a hazánkban gyakorolt iszlámról. A kormány nem fogja eltűrni, hogy egyesek kihasználjanak ilyen eseményeket a nemzeti egyetértés és együttélés tönkretételére" - mondta. A francia fővároson kívül a nyugati világban eddig csak a belgiumi Antwerpenben szerveztek tiltakozást az iszlámellenes film miatt. A többségében az elővárosokból érkező arab származású férfiakból álló csoportosulásban egyiptomi, tunéziai és szíriai állampolgárok is voltak.
 
Az előre be nem jelentett megmozdulást hirdető, radikális hangvételű felhívások szombat délelőtt jelentek meg a közösségi oldalakon, a hatóságok is onnan értesültek a szervezkedésről. Az emberek délután kezdtek gyülekezni az amerikai nagykövetség közelében, majd kisebb csoportokban a közelben lévő elnöki hivatal és a belügyminisztérium felé indultak. Este 8 óra felé, amikor utcai imába kezdtek, a rendőrök körbevették őket és mindenkit bekísértek egy közeli rendőrőrsre. 

Dalil Boubakeur, a párizsi nagymecset rektora az I-Télé hírtelevízióban "eléggé súlyosnak" nevezte, hogy a szalafistáknak sikerült több száz embert mozgósítaniuk Párizsban. Mohamed Moussaoui, a Francia Muzulmán Vallási Tanács elnöke pedig úgy vélte, hogy "a megmozdulás nem tükrözi a franciaországi muzulmánok álláspontját". "Vallásuk védelmében a muzulmánoknak a legális és megfelelő eszközöket kell használniuk" - tette hozzá a vallási vezető. A 65 millió lakosú Franciaországban él a legjelentősebb európai muzulmán közösség, számukat 5-6 millióra becsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.