A finanszírozás a tárgyalásokon dől majd el

A Paksi Atomerőmű bővítésére a jövő év elejéig kiírják a tendert

Várhatóan az év végén, a jövő év elején megjelenik a pályázati kiírás a Paksi Atomerőmű legfeljebb két blokkal történő bővítésére a jelenlegi telephelyen.

2012.10.10 17:05MTI

Ezt Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára jelentette ki újságíróknak szerdán Prágában, a Közép-európai Atomenergetikai Ipari Fórumon.

Az államtitkár az orosz Roszatom szervezésében zajló rendezvényen előadást tartott a magyar energetika helyzetről.

Kovács Pál újságíróknak elmondta: a magyar sajátosságokra szabott tendert az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. írja majd ki. Számítások szerint reálisan mintegy 30 százalékot tehetne ki a magyar beszállítói részvétel a beruházásban, 218 magyar cég tudna bekapcsolódni a munkába.

Az államtitkár szerint a tender megjelenését követően körülbelül egy évet kell szánni a pályaművek beadására, ezt követően lesz értékelés.

Becslések alapján egy atomerőművi blokk megépítése átlagban 2.000 milliárd forintba kerülhet, de ez az összeg függ a műszaki paraméterektől. A beruházás finanszírozása a tárgyalásokon dől majd el - mondta Kovács Pál újságírói kérdésre válaszolva.

Az államtitkár a fórumon tartott előadásában elmondta, hogy Magyarországon a 2030-ig szóló Nemzeti Energia Stratégia számol az atomenergiával. Az európai uniós előírásokkal összhangban a magyar energiastratégia kiemelten kezeli a takarékosságot és a hatékonyságot. A megújuló energia arányát 2020-ig 14,6 százalékra emeli Magyarország - fejtette ki az államtitkár.

Kovács Pál beszámolt arról is, hogy Magyarország hangsúlyt helyez az atomenergetikai szakemberek képzésére, a hazai szakember-utánpótlás mellett például vietnami atomenergetikai szakembereket is oktatnak a budapesti műszaki egyetemen, illetve a Paksi Atomerőműben.

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgató-helyettese újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nyitottak arra, hogy Magyarországon is együttműködjenek a helyi vállalkozásokkal. Példaként említette, hogy a csehországi tenderre beadott ajánlatukban a cseh beszállítók 70 százalékot képviselnek.

A Roszatom vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy partnereikkel az együttműködés nemcsak egy projektre terjedhet ki, hanem harmadik ország piacán is megjelenhetnek együtt.

Andrej Nikipelov, a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. többségi tulajdonosa, az Atomenergomas Nyrt. vezérigazgatója újságíróknak elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az érdekeltségükbe tartozó magyar Ganz EEG Kft. minél több atomenergetikai megrendeléshez jusson. Elégedettek a magyar társaság eddigi tevékenységével, mert magas minőségű munkát végeznek, a cég menedzsmentjétől műszaki-technológiai-fejlesztési terv javaslatot várnak - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.