Két orosz reaktorral működne

Népszavazást tartanak Bulgáriában az új atomerőműről

Három hónapon belül népszavazást tartanak Bulgáriában egy új atomerőmű megépítéséről - döntött szerdán a bolgár parlament. A referendum dátumát legkésőbb egy hónap múlva kell kihirdetnie Roszen Plevneliev államfőnek.

2012.10.24 19:24MTI

A lakosság által megválaszolandó kérdés a következő: "Egyetért-e azzal, hogy Bulgária egy új atomerőmű megépítésével fejlessze nukleáris energiáját?". A referendumról szóló parlamenti szavazáson a 240 honatyából 119 vett részt, közülük 113-an szavaztak mellette, a többiek ellene.

Bulgária kommunizmus utáni történetében ez lesz az első népszavazás. A balkáni ország második atomerőművét, amely két orosz reaktorral működne, az észak-bulgáriai Belenében tervezik megépíteni, igaz, a lakossághoz intézendő kérdés közvetlenül nem erre a projektre vonatkozik. A népszavazás kiírásához szükséges több mint félmillió aláírást összegyűjtő ellenzéki szocialisták szerint a belenei projekt említése nélkül értelmetlen az állampolgárok véleményének kikérése.

Az építésben érdekelt Oroszország - a 2005-ben meghirdetett tendert az Atomsztrojekszport nyerte - már jelezte, hogy a terv elvetése esetén egymilliárd eurós kártérítést fog követelni Bulgáriától. A bolgár kormányzó GERB párt márciusban elvetette az atomerőmű-építést, de az ellenzéki szocialisták támogatják azt, és a referendumot egyfajta kormány elleni bizalmi szavazásnak tekintik.

Bulgáriában a népszavazás érvényességéhez a választásra jogosultak legalább akkora részvételére van szükség, mint a legutóbbi, 2009. júniusi parlamenti választásokon, amikor is 4,35 millióan járultak az urnákhoz (ez a választási névjegyzékben szereplő 6,2 millió ember 70 százaléka).

Egy nemrég készült felmérés szerint a bolgárok 38 százaléka helyesli, 28 százaléka ellenzi a belenei központ létrehozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.