Csak a YouTube-ot akarták zárolni

Iránban ismét működhet a Gmail

Az iráni hatóságok újra lehetővé tették a hozzáférést a Gmail elektronikus levelezőrendszerhez - jelentette hétfőn a Mehr sajtóügynökség.

2012.10.01 11:54MTI

Mohammed Reza Miri, a távközlési minisztérium illetékese szerint a Gmail blokkolása nem volt szándékos, a hatóságok csupán a YouTube videomegosztó portálhoz való hozzáférést akarták lehetetlenné tenni, miután arra egy, az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó filmet tettek fel. Mind a Gmail, mind pedig a YouTube a Google internetes cég tulajdonában van.

"Sajnos nincs még meg a megfelelő technikánk a két szolgáltatás elkülönítéséhez. Csak a YouTube-ot akartuk blokkolni, de ezáltal a Gmailt is elzártuk, ami nem volt szándékos" - mondta a tisztségviselő.

Egy igazságügyi illetékes szeptember 24-én jelentette be, hogy a Google-t és a Gmailt további intézkedésig "szűrni" fogják.

A levelezőrendszer megbénítása széles körű neheztelést váltott ki az országban, ahol hivatalos adatok szerint 32 millióan használják az internetet. Még kormány közeli újságok is panaszkodtak a rendszerben keletkezett zavarok miatt. A tárca miniszterhelyettese, Ali Hakim Dzsavádi a hét végén úgy nyilatkozott, hogy fontolgatják a tilalom feloldását, de tervezik egy saját, belső kereső- és levelezőprogram bevezetését.

Számos iráni tisztségviselő használja a Gmailt kommunikációs célból és külföldi partnereivel való kapcsolattartásra.

Az iráni hatóságok februárban egy időre már elvágták a hozzáférést a Google-hoz és a Gmailhez a márciusi parlamenti választások miatt, és rendszeresen akadályozzák a Facebook és a Twitter közösségi oldalakhoz való hozzáférést is.

Sajtójelentések szerint az országban jelentős méreteket öltött az alternatív szörfözési és levelezési lehetőségek keresése. Az elmúlt hónapokban az irániak összesen 4,5 millió dollárt költöttek olyan szolgáltatásokra, amelyek lehetővé teszik a hozzáférhetetlenné vált internetes lapok látogatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.