Iszlámellenes film

Panaszkodnak Iránban a Gmail betiltása miatt

Számos panaszt váltott ki Iránban a Google internetes cég elektronikus levelező szolgáltatásának, a Gmail-nek a minapi teljes betiltása, ugyanakkor a kormány egy illetékese vasárnap megerősítette, hogy az ország hamarosan elindítja saját kereső- és e-mail szolgáltatását.

2012.09.30 15:55MTI

Az iráni vezetés a múlt héten jelentette be, hogy rövidesen hozzáférhetetlenné teszik a Google keresőszolgáltatást és a Gmailt az iszlámot gyalázó amerikai film internetes vetítésének következményeként. Az Innocence of Muslims című filmet a Google tulajdonában lévő Youtube videomegosztó-hálózaton terjesztették.

A Gmailt később valóban blokkolták is, ám a kereső végül működőképes maradt.

A levelezőrendszer megbénítása széles körű neheztelést váltott ki az országban, ahol hivatalos adatok szerint 32 millióan használják az internetet. Még kormányközeli újságok is panaszkodtak a rendszerben keletkezett zavarok miatt.

A független Aftab-e Yazd című napilap vasárnap egy parlamenti képviselőt, Husszein Garruszit idézte, aki megerősítette, hogy a Gmail leállítása miatt "problémák keletkeztek", és ha a tilalmat nem oldják fel, a parlament meghallgatja a témában illetékes távközlési minisztert.

A tárca miniszterhelyettese, Ali Hakim Dzsavádi a lap vasárnapi közlése szerint már úgy nyilatkozott, hogy fontolgatják a tilalom feloldását, de továbbra is tervezik a saját, belső kereső- és levelezőprogram bevezetését.

A Büszkeség (Fakr) névre keresztelt kereső-, illetve a Hajnal (Fadzsr) elnevezést viselő e-mail rendszerre a kormány szerint "a kibernetikai biztonság érdekében" van szükség, ugyanakkor kérdéses, hogy Teherán elegendő műszaki képességgel rendelkezik-e ehhez a törekvéshez.

Más sajtójelentések szerint egyébként az országban mostanság jelentős méreteket öltött az alternatív internetes szörfözési és levelezési lehetőségek keresése. Az elmúlt hónapban az irániak összesen 4,5 millió dollárt költöttek olyan szolgáltatásokra, amelyek lehetővé teszik a hozzáférhetetlenné vált internetes lapok látogatását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.