Kíváncsiak az emailjeidre az izraeli határőrök

Mutasd a Gmailed, vagy húzzál haza!

Egy amerikai békeaktivistát az izraeli reptéren a biztonsági személyzet felszólított, hogy nyissa meg levelezését, majd miután a nő ezt megtagadta, terroristának nézték és visszatoloncolták az Államokba. Nem egyedi esetről van szó.

2012.06.06 12:21Konrád - ma.hu

Sandra Tamari kvéker békeaktivista St. Louisból utazott Izraelbe egy hitközi konferenciára, mikor az incidens történt. Noha korábban vezetett olyan kampányokat, amik bojkottot illetve Izraelt célzó tőkekivonásokat hirdetett, mégis meglepődött, mikor az őr felszólította, hogy lépjen be Gmail fiókjába. Mint elmondta, a tisztek akkor fedezték fel a címét, mikor személyes papírjait vizsgálták át.

Mikor Tamari nem engedelmeskedett a felszólításnak, azt mondták “akkor ön nyilván terrorista. Valamit rejteget”. Átkutatták, cellába zárták, majd másnap visszaküldték az Egyesült Államokba. “Az, hogy egy korombeli, egy kvéker, békedelegáción amerikaiakkal együtt nem léphet be az országba, sosem futott át az agyamon” - mondta el a nő.

Najwa Doughman egy palesztin-amerikai, New Yorkból pár nappal később hasonló helyzetet élt át, mikor nyaralás céljából Izraelbe érkezett. Felszólították, hogy nyissa meg email fiókját, különben deportálják. “Begépelte, hogy gmail.com majd felém fordította a monitort és azt mondta Lépjen be. Lépjen be most!” - emlékszik vissza Doughman. “Megkérdeztem, ez legális? Erre annyit mondott: lépjen be!”

Doughman elmondta a vallató olyan szavakra keresett rá, mint “Ciszjordánia” és “Palesztina” és kinevették egy privát beszélgetését. Az ügynökök ezután kimásolták Doughman barátainak email címeit. Sasha al-Sarabi, aki Doughmannel együtt utazott, úgy véli, arab származásuk miatt választották ki őket. Többször is megkérdezték, felkeresik-e Ciszjordániát és részt akarnak-e venni Izrael-ellenes tüntetéseken.

Bár elismeri, hogy egyetemi évei alatt egy palesztin aktivista csoport tagja volt, Doughman nyomatékosan kijelentette, mindössze vakációzni utazott Izraelbe. “A kihallgató megkérdezte: arabnak vagy amerikainak érzi inkább magát?… Biztos inkább arabnak érzi magát” - emlékszik vissza Doughman. “Megmondtam, hogy Amerikában születtem és tanultam, de ez a válasz nem tetszett neki”.

Többórás kihallgatás után a két nőtől megtagadták a belépést az országba. Mint elmondták, meztelenre kellett vetkőzniük, majd elzárták őket egy cellába, és másnap hazarepültek az Egyesült Államokba. Mindeközben nem engedélyezték nekik, hogy kapcsolatba lépjenek az amerikai nagykövetséggel, amelynek szóvivője elmondta: bár egyes esetekről nem beszélhet, de a nagykövetséget “általában” értesíteni szokták, ha egy amerikaitól megtagadják a belépés jogát Izraelbe vagy más országba.

Izrael a 2009-es, kilenc török aktivista halálával végződő gázai blokádtörő akció óta akadályozza ilyen keményen a nemzetközi aktivisták belépését az országba. Többnyire a közösségi hálózatok, mint a Facebook és a Twitter alapján azonosítják őket.

Diana Butto, a Palesztin Hatóság korábbi jogtanácsosa, szerint az emailek ellenőrzése, különösen arab vagy indiai származásúak esetében egyre többször fordul elő, és legtöbbször megtagadják a beutazást. Butto szerint a hatóságokat leginkább az útvonaltervek, illetve a Facebook állapotok érdeklik. “A probléma, hogy nem jelentheted ki, hogy azért jöttél, hogy megnézd Ciszjordániát anélkül, hogy ne esnél bele valami biztonsági csapdába. Vagy hazudsz, és ezzel azt kockáztatod, hogy hazugságon kapnak vagy elmondod az igazat, de akkor nem tudhatod, beengednek-e az országba vagy sem.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.