Tüntetés a Los Angeles-i főkonzulátus előtt

Azeri kiadatás - Washington "mélyen csalódott"

Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

2012.09.07 07:37MTI

"Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt" - mondta a szóvivő.

Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.

Eközben Paul Krekorian, a Los Angeles-i városi tanács tagja levelet intézett Kálmán Lászlóhoz, Magyarország Los Angeles-i főkonzuljához. A szerdán elküldött üzenetben - az Asbarez helyi örmény hírportál szerint - Krekorian úgy fogalmazott, hogy "elképesztette" a magyar kormánynak a kiadatással kapcsolatos, "megmagyarázhatatlan" döntése.

Krekorian, aki az első örmény származású választott tisztségviselő Los Angelesben, arra szólította fel a magyar kormányt, hogy adjon teljes körű magyarázatot az ügyre.

Kálmán László az MTI-nek telefonon elmondta, hogy csütörtökön egy udvarias hangvételű levélben válaszolt Paul Krekoriannak. Ehhez csatolta a Miniszterelnöki Hivatal angol nyelvű közleményét, amely kifejti a hivatalos magyar álláspontot.

A főkonzul elmondta, hogy csütörtök délutánra több örmény ifjúsági szervezésében mintegy 400 fős, két és fél órán át tartó tiltakozást tartottak a Los Angeles-i azeri és magyar főkonzulátus előtt. (A két misszió, több más külképviselettel együtt, ugyanabban a toronyépületben működik.)

Kálmán László szerint a szervezetten, buszokkal és gépkocsikkal a helyszínre szállított tüntető között sok volt az iskoláskorú. A megmozdulás részvevői, akik mintegy fele-fele arányban tartottak fel Azerbajdzsánt, illetve Magyarországot elítélő transzparenseket, rendbontás nélkül és rendőri biztosítás mellett demonstráltak.

A tüntetést megelőzően a szervezők közleményt adtak ki, amelyben elítélték mind a magyar, mind az azeri kormány lépéseit, valamint sürgették, hogy Budapest vonja vissza a kiadatásról szóló döntését és kérjen bocsánatot érte. Bakutól a tiltakozók azt várják el, hogy vonja vissza a kegyelmet és börtönözze be Safarovot.

Kanadai örmény internetes források szerint péntek délután tiltakozó menet indul Ottawában, a tüntetők a magyar és az azeri nagykövetség között készülnek felvonulni.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.