Gyilkossággal fenyegetőztek

Fenyegették az azeri nagykövetséget: a TEK minden adatot elemez

Az azerbajdzsáni nagykövetséget ért fenyegetéssel kapcsolatban a társszervekkel és partner szolgálatokkal szoros együttműködésben minden információt értékel és elemez a Terrorelhárítási Központ (TEK).

2012.09.05 18:38MTI

"A Terrorelhárítási Központ többek között azzal a céllal jött létre, hogy megvédje Magyarország polgárait egy esetleges terrortámadástól, megelőzze és megakadályozza annak bekövetkezését" - emelték ki közleményükben, hozzátéve: mindent megtesznek annak érdekében, hogy "Magyarország polgárai és a diplomáciai testületek tagjai továbbra is a lehető legnagyobb biztonságban éljék mindennapjaikat". 

Azeri hírportálok - köztük a trend.az - jelentették, hogy gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott kedden Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezettől. "A közeljövőben valamennyi azerbajdzsáni diplomáciai képviselet munkatársaival olyan módszerrel fogunk végezni, amilyet eddig nem alkalmaztunk" - írták a fenyegetés szerzői. 

Üzenetük végén felsorolták a budapesti nagykövetség hét alkalmazottját, mindegyikük neve mögé odatéve, hogy "büntetésed halál". Az ASALA az 1970-es években 43 török diplomata ellen hajtott végre gyilkos merényletet. Az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedden azt közölte, hogy a rendőrség "a szükséges mértékben és létszámmal" látja el Azerbajdzsán budapesti nagykövetségének védelmét. 

Szerdán Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az Azerbajdzsán budapesti nagykövetségét ért fenyegetés kapcsán azt mondta: "a szükséges intézkedéseket az erre illetékes szervek természetesen meg fogják hozni". Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.
 
Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.