Érzékeny kérdés

Azeri kiadatás: egy szakértő szerint Svájc vállalná a közvetítői szerepet

Kiss J. László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója szerint Svájc semleges országként mindig is szívesen adott helyet diplomáciai találkozóknak, illetve közvetített a felek között érzékeny kérdésekben.

2012.09.05 18:58MTI

A szakértő azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy Martonyi János külügyminiszter szerdán azt mondta, hétfői berni látogatása alkalmával svájci kollégája, Didier Burkhalter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc - amely "hagyományosan (...) közvetítő, semleges ország" - tud is segíteni. Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. 

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Kiss J. László az MTI-nek kifejtette, Svájc már többször közvetített olyan országok között, amelyek nem álltak diplomáciai kapcsolatban. Így svájci nagykövetség képviselte az Egyesült Államok érdekeit Iránban és Kubában, továbbá a kubai érdekeket is a svájci diplomácia képviselte az Egyesült Államokban - mondta.
 
Kiemelte, gyakran közvetít és ad helyet találkozóknak az alpesi ország "különösen érzékeny" ügyekben is, például 1985-ben Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár és Ronald Reagan amerikai elnök Genfben tárgyalt először, amikor a két nagyhatalom között "meglehetősen fagyos" volt a hangulat az európai rakétatelepítések miatt. Továbbá 2000-ben ugyancsak a svájci városban találkozott Bill Clinton amerikai és Bassár el-Aszad szíriai államfő is, és "már akkor is elég kényes" volt a helyzet - idézte fel. 

Elmondta: Svájc többször szolgált helyszínéül egyes országok kormányai és ellenzékei közötti megbeszéléseknek is, amikor ezekben az államokban polgárháborús vagy ahhoz közeli helyzet alakult ki. Példaként említette Kolumbiát, Spanyolországot, Indonéziát és Srí Lankát. Arra is kitért, hogy a megosztott Ciprus görög és török vezetői is tárgyaltak már Svájcban. Kiss J. László megjegyezte, Svájc csaknem 200 nemzetközi szervezetnek ad otthont, a diplomácia fővárosa. Az országban van a Nemzetközi Vöröskereszt központja, és "tulajdonképpen Svájc az ENSZ európai székhelye" is - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.