Több társa is meghalt

Légicsapásban megölték a pakisztáni tálibok egyik parancsnokát

A NATO egy kelet-afganisztáni légicsapásában életét vesztette a pakisztáni tálibok egyik parancsnoka.

2012.08.25 10:41MTI

Mindkét fél Dadullah mollaként azonosította a megölt tálib parancsnokot, akinek több harcostársa is meghalt a pénteki támadásban. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) közleménye nem szól arról, hogy ki hajtotta végre a támadást, de egyedül az észak-atlanti szövetségnek van olyan légiereje a térségben, amely képes egy ilyen művelet végrehajtására. 

Az afgán hadsereg és a kabuli kormányt támogató szövetségesek katonái "a helyszínen felmérték a légicsapás eredményességét", és azt találták, hogy a támadásnak nem volt civil áldozata és a helyi lakosság vagyonában sem esett kár. Pakisztáni tálib vezetők és a pakisztáni hírszerzés egybehangzóan azt közölték, hogy Dadullah mollát Kunár tartomány keleti részében, egy házban vesztette életét, 12 testőrével egyetemben.
 
Hozzátették, hogy Dadullah volt az északnyugat-pakisztáni Badzsaur törzsi körzetben tevékenykedő tálibok vezetője. Az afganisztáni határ közelében fekvő körzet a tálibok és az al-Kaida fegyvereseinek egyik fellegvára. A 40-es éveiben járó Dadullah tavaly váltotta a pakisztáni tálibok főparancsnok-helyettesi posztján Maulvi Fakir Mohammadot, miután Mohammad nyilvánosan bejelentette a médiának, hogy a tálibok béketárgyalásokba kezdtek az iszlámábádi kormánnyal, s emiatt kegyvesztetté vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.