Köztörvényesek, politikaiak

1200 kurdot engedtek ki a szíriai börtönökből

A szíriai hatóságok szabadon engedték a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1200 tagját - írta kedden a Zaman című török napilap.

2012.08.07 15:37MTI

Az újság értesülése szerint Szíria három északi régiójában háromezer embert engedtek szabadon, ezek több mint fele köztörvényes bűncselekményt követett el, míg a többiek közül 1200 ember politikai fogoly, a szélsőséges PKK tagja.

Mint Halid Abu Szalah, a szíriai Homsz város forradalmi tanácsának képviselője elmondta, a szabadultak többsége csatlakozott a PKK szíriai szárnyának tekintett Demokratikus Egység Pártjához.

Abu Szalah hangsúlyozta, hogy Szíria kurd lakossága nem tekinthető szeparatistának, és nem jelent veszélyt Törökországra. A damaszkuszi kormány ellen harcoló Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) közölte, nem engedi, hogy a kurd harcosok Szíriából fenyegetést jelentsenek az ankarai kormány számára.

Több millió kurd él Törökországban, Irakban, Szíriában és Iránban, többnyire a határok két oldalán, egymással szomszédos területeken. Az utóbbi hetekben egyes szíriai kurd csoportok komoly lépéseket tettek az országon belüli autonómia kiépítésére, és ezzel csak szították Ankara félelmét, hogy a török vezetés elsőszámú ellensége, a szeparatista PKK növelheti befolyását a régióban, sőt akár Törökország elleni támadásainak bázisaként is felhasználhatja a területet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.