Tizenkilenc ember meghalt

Kurd felkelők ellen harcolnak Törökországban

Tizenkilenc ember meghalt a török hadsereg és a kurd felkelők összecsapásaiban Törökország délkeleti, Irakkal határos térségében.

2012.08.05 13:17MTI

További 16 török katona és hat civil megsebesült Cukurca külvárosában, három támaszpontot ért rajtaütésben. A török hadsereg erősítést küldött a körzetbe. A harcokban négy helikopter is részt vett, a hadműveletek még vasárnap is tartottak. A Cukurcától 200 kilométerre lévő Semdinliben a török katonák mintegy 200 PKK gerillát üldöznek immár két hete. A harcokban legalább két katona meghalt. Biztonsági források szerint ugyanott 50 lázadó elesett. 

Az utóbbi hetekben fokozódtak az összetűzések a hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) között. A mintegy három évtizede tartó konfliktusban eddig 40 ezer ember, többségében kurd halt meg. Egyes elemzők Törökországban óva intenek a konfliktus kiszélesítésétől, miután Szíria északi részén az ottani kurdok megerősödtek, kihasználva a hatalmi vákuumot, azt, hogy a szíriai kormányhadsereg a felkelők elleni harcokkal van elfoglalva. Több millió kurd él Törökországban, Iránban, Szíriában, Törökországban és Iránban, többnyire a határok mindkét oldalán, az egymással szomszédos területeken. 

Az utóbbi hetekben egyes szíriai kurd csoportok komoly lépéseket tettek az országon belüli autonómia kiépítésére, és ezzel csak szították Ankara félelmét, hogy a török vezetés elsőszámú ellensége, a szeparatista PKK növelheti befolyását ebben a régióban, sőt akár Törökország elleni támadásainak bázisaként is felhasználhatja a területet. A PKK nagyobb fegyveres csoportjai legutóbb északi-iraki bázisaikról kiindulva hatoltak be Törökországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.