Lehet pacsizni lázadókkal?

Törökország mentesítette a titkosszolgákat, akik elkurdták

A török parlament olyan törvényt fogadott el péntekre virradó éjjel, amely mentesít titkosszolgálati illetékeseket az igazságszolgáltatás vádja alól, miszerint a kurd lázadókkal kezdett titkos tárgyalásokkal túllépték hatáskörüket.

2012.02.17 10:07MTI

A kormányfő közvetlen felügyelete alá rendelt hírszerző szolgálat (MIT) a múlt héten nem reagált az isztambuli ügyészség idézéseire a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) történt kapcsolatfelvételek ügyében.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott és a párt képviselőinek túlnyomó többségével megszavazott szöveg alapján az igazságszolgáltatás a jövőben nem zaklatja a titkos ügynököket azokért a tevékenységekért, amelyekre a miniszterelnöktől kaptak utasítást. Ez vonatkozik a folyamatban lévő vizsgálatra is.

A vizsgálat azután indult, hogy tavaly fény derült MIT-ügynökök és a PKK képviselői között Oslóban folyó tárgyalásokra. Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy titokban próbál békét kötni a kurd lázadókkal.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök elismeri a tárgyalások tényét, de hangoztatja, hogy azokat az állam és nem a kormány folytatja. Helyettese, Bekir Bozdag szerint az MIT nem követett el hibát a kapcsolatfelvétellel és a beszivárgási kísérletekkel.

Az ügyészség Hakan Fidant, az MIT Erdogan által kinevezett főnökét és a testület két volt tisztségviselőjét idézte be, amit az ellenzéki sajtó egyfelől a kormányfőhöz hű szolgálatok, másfelől a rendőrség és az igazságszolgáltatás közötti harcként értelmezett. A vizsgálatot indító ügyésztől elvették az ügyet. Megfigyelők szerint az új törvényt azért szavazta meg oly sietősen a kormánytöbbség, hogy a vizsgálat ne juthasson el a miniszterelnökig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.