Pokoli munka

Titokzatos szektatag vezeti a kommunikációt a pápánál

A Vatikán a közelmúlt botrányai miatt a "hitelességéről és objektív tudósításairól híres" Fox News riporterével erősítette meg kommunikációs csapatát.

2012.06.26 08:33Konrád - ma.hu

A Szentszék a csatorna római tudósítóját, Greg Burköt alkalmazza, mint vezető kommunikációs tanácsadót. Az újságíró tagja az Opus Dei mozgalomnak, amit Dan Brown A Da Vinci kód című világsikerében, mint “titokzatos, nagyhatalmú és  vérengző szektát ábrázol, akiknek tagjai véresre korbácsolják magukat”. A szektát a könyv egy világméretű katolikus összeesküvés gyökereként mutatja be. Burknek nincs tudomása arról, hogy tagsága szerepet játszott volna alkalmazásában.

Burke olyasmi szerepet fog betölteni a Vatikánban, mint a Fehér Ház kommunikációs tanácsadója. “Kicsit ideges vagyok, de nagyon izgatott is” - mondta el a férfi. Burke közvetlenül Angelo Becciu érseknek jelent majd, aki a helyettes államtitkári posztot tölti be, ezzel a harmadik legfontosabb ember a Szentszék hierarchiájában.

Az utolsó újságíró, aki a Szentszék kommunikációján dolgozott a - szintén Opus Dei tag - spanyol Joaquin Navarro-Valls volt. Az ibériai újságíró 22 éven keresztül volt II. János Pál pápa szóvivője, 2005-ben a jezsuita Federico Lombardi tiszteletes váltotta posztján, aki sokáig vezette a Vatikáni Rádiót, tévét és a Szentszék sajtóközpontját.

2005 óta a pápaság és a média kapcsolata nem alakult túl jól. Nem is oly rég Tarcisio Bertone bíboros államtitkár azzal vádolta a sajtót, hogy “Dan Brownt imitálják” azzal, ahogy a Vatileaks néven elhíresült szivárogtatást kezelték. Azzal vádolja a médiát, hogy szándékosan nem vesz tudomást az egyház jó cselekedeteiről és csak a botrányokkal foglakozik.

Tény, hogy a felhők egyre csak gyülekeznek Szent Péter trónja felett. 2006-ban a pápa regensburgi beszédét világszerte Iszlám elleni támadásnak értékelték, a Vatikán Bank mind a sajtó mind az olasz ügyészség célkeresztjében van, mivel azt gyanítják szicíliai maffiafőnök pénzét mosta tisztára.

Nagy felháborodást váltott ki, hogy 2009-ben a pápa feloldotta 4 püspök kiközösítését, többek között egy ismert holokauszt tagadóét, ami hatalmas dühöt váltott ki zsidó körökben. A Vatileaks keretében rengeteg érzékeny dokumentum látott napvilágot, a pápa inasát, Paolo Gabrielét a múlt hónapban tartóztatták le, mert lakásán nagymennyiségű lopott dokumentumot találták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.