Kassza meg az isten!

"Isten Bankára" buktatja le a Vatikánt?

A pápai állam első számú közellenségévé vált a Vatican Bank korábbi elnöke, miután a rendőrség a Szentszék gazdasági gaztetteit feltáró dokumentumokra bukkant az életéért rettegő bankárnál.

2012.06.12 11:30Konrád - ma.hu

A múlt hét során a rendőrség hajnali rajtaütést végzett Ettore Gotti Tedeschi lakásán és irodájában. A felügyelők állítólag egy a Finmeccanica védelmi és repülőgép-ipari cég elleni korrupciós ügyben kerestek bizonyítékokat, mely vállalkozást korábban Gotti egyik közeli barátja vezette. Mint kiderült, a rendőrség egészen mást talált, mint amit keresett.

Nem kevesebb, mint 47 iratgyűjtőt tele privát kommunikációval, ami a titokzatos Szentszék eddig láthatatlan működését fedi fel. Többek között pénzügyi dokumentumokat, átutalások részletes adatait és titkos belső jelentéseket, amiket Gotti Tedeschi azért gyűjtött össze, hogy meggyőző bizonyítékai legyenek a Vatikán korruptságáról.

A híres közgazdasági professzor és a hatalmas Bank of Santander olasz ágának feje, Gotti Tedeschi 2009-ben lett a korábban Vallási Művek Intézetének nevezett vatikáni bank elnöke, amely munkakör bürökpohárnak bizonyult számára. Megbízása rettenetes volt - átláthatóvá tenni azt a jól jövedelmező vállalkozást, ami mára a pénzmosás és a korrupció szinonimájává vált.

Belső harcokkal és nyilvános botrányokkal tarkított három év után Gotti Tedeschit a vatikáni vezetők egyhangúlag elmozdították posztjáról. “Megfizettem az átláthatóságomért” - mondta az indignálódott bankár a médiának miközben kiviharzott a még véget sem ért meghallgatásról. A Reuters által megszerzett információk szerint a bankárt “kiszámíthatatlan viselkedéssel” vádolták valamint azzal, hogy “az Intézettel kapcsolatos kijelentései pontatlanok és megfontolatlanok”.

De lehetett más oka is. Érezvén, hogy a korrupció elleni harca bukásra van ítélve, Tedeschi valószínűleg fontos dokumentumokat kezdett kiszivárogtatni a médiának. A “Vatileaks” néven elhíresült információáramlás (melynek keretében többek között a pápa komornyikjáról is azt feltételezik, személyes információkat juttatott el a médiának) az utóbbi hónapokban az egyik elsőszámú beszédtéma volt Itáliában.

A meghallgatáson a bankárt leváltó tanács közvetve megvádolta Gotti Tedeschit, hogy ő áll néhány ilyen szivárogtatás mögött hangsúlyozva, “hogy nem tudott hivatalos magyarázatot adni, miképpen terjedhettek el olyan dokumentumok, melyek utolsó információk szerint az elnök birtokában voltak”.

Amíg a szivárogtatás volt Gotti választott fegyvere vatikáni ellenfeleivel szemben, a férfi felkészült a legrosszabbra is, arra az esetre, ha harcában végleg elbukna. Mint azt egy barátjának elmondta hónapokkal ezelőtt elkezdett dokumentumokat felhalmozni arra az esetre “ha valami történne vele”. Ezeket a dossziékat találta most meg a rendőrség.

A Vatikán nem is titkolja a pánikot, amit a felfedezés okozott, és bontatlanul követeli vissza a mappákat. “Hiszünk abban, hogy az ügyészség és az olasz igazságszolgáltatási rendszer tiszteletben tartja - nemzetközileg elismert - szuverenitásunkat ezekkel a dokumentumokkal kapcsolatban” - áll a hivatalos közleményben.

De kicsi az esély arra, hogy a pápai állam most ezt megússza ennyivel. Az olasz ügyészség gyakran került összeütközésbe a Vatikánnal, azzal vádolva a Szentszéket, hogy szuverenitását pajzsként használja a szabályok ellen. Ha a most felfedezett dokumentumok valóban egy jogi lavinát indítanak el, biztos, hogy Gotti Tedeschi lesz a fő tanú. A bankárnak van egy listája ellenségeiről a Vatikánban, akik semmitől sem riadnának vissza, hogy megállítsák. Barátai szerint a férfi retteg. A rendőrség védelem alá helyezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.