Nem pap, akinél az iratok voltak

Vatikáni kiszivárogtatás: "ez nem újságírás, hanem bűncselekmény"!

A vatikáni rendőrség őrizetbe vett egy személyt, akinek bizalmas iratok voltak a birtokában.

2012.05.25 17:29MTI

A pénteki közlemény szerint az illetőt a vatikáni rendőrségen kihallgatták. További részletekre a közlemény nem tért ki. Egy meg nem nevezett vatikáni forrás szerint az őrizetbe vett személy nem pap.

Az elmúlt hónapokban a Vatikán kiszivárogtatási botrány középpontjába került, amely az olasz sajtóban - a WikiLeaks kiszivárogtató portál mintájára - a Vatileaks elnevezést kapta. Eszerint ismeretlen személy(ek) bizalmas szentszéki iratokat adtak át az olasz médiának, köztük XVI. Benedek pápához intézett leveleket és faxokat, valamint tárgyalási javaslatokat. Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél alkalmazott nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak.

Az IOR elnökét, a pénzmosás gyanújába keveredett Ettore Gotti Tedeschit csütörtökön mentették fel tisztségéből, miután a bank felügyelőbizottsága a bizalmi szavazáson egyhangúlag ellene szavazott.

A pápa, akit hírek szerint sokkoltak és elszomorítottak a kiszivárogtatásról szóló értesülések, több vizsgálatot rendelt el. Ezek közül egyet a vatikáni rendőrség, egy másikat pedig egy háromtagú bíborosi bizottság irányít.

A kényes iratok között vannak Carlo Maria Vigano érseknek, Vatikánváros korábbi kormányzó-helyettesének, a Szentszék jelenlegi washingtoni nagykövetének a levelei, amelyek a vatikáni adminisztráción belüli korrupcióra és nepotizmusra utalnak. Az érsek felpanaszolta, hogy elmozdították tisztségéből, miután felhívta a figyelmet a Vatikánban tapasztalt visszaélésekre, a bizalmasoknak juttatott megrendelésekre. Az érseknek a pápához és Tarcisio Bertone vatikáni államtitkárhoz intézett magánleveleiről januárban egy olasz televízió számolt be.

Vigano egyik levelében azt írta, hogy vatikáni tisztségviselők "szennyes kampányt" indítottak ellene, mert felbőszítette őket, hogy határozott lépéseket tett az adás-vételi eljárások tisztázása érdekében. Azt kérte, hogy maradhasson hivatalában mindaddig, amíg befejezi az elkezdett munkát.

Válaszul Bertone elmozdította az érseket a tisztségéből, három évvel mandátumának lejárta előtt, és minden ellenkezése dacára az Egyesült Államokba küldte diplomáciai szolgálatra.

A Szentszéket azt követően kezdték foglalkoztatni a kiszivárogtatások, hogy Gianluigi Nuzzi olasz újságíró könyvet publikált Őszentsége címmel, amelyben állítólagos bizalmas szentszéki iratokat tett közzé. A Vatikán a múlt héten határozott lépéseket helyezett kilátásba a pápa bizalmas dokumentumainak továbbadása miatt. Itt már nem újságírásról van szó, hanem bűncselekményekről és a személyes szabadságjogok megsértéséről - szögezte le a múlt szombaton a Vatikánban nyilvánosságra hozott közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.