Felügyelőt nevezett ki a Hittani Kongregáció

Feszültség a Vatikán és az amerikai nővérek között

A vatikáni Hittani Kongregáció felügyelőt nevezett ki az Egyesült Államokban szolgáló nővérrendeket tömörítő szervezet ellenőrzésére, miután a szervezet jelentős doktrinális kérdésekben eltávolodott az egyház tanításától.

2012.04.19 18:42MTI

"Súlyos doktrinális és pasztorációs helyzet" miatt fejezte ki aggodalmát William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa az egyesült államokbeli Leadership Conference of Women Religious (LCWR) tevékenységével kapcsolatban - tudta meg a Vatikánnal foglalkozó olasz sajtó.
   
A vatikáni kongregáció vezetője szerint az LCWR megreformálására van szükség, szabályzatának, programjának, az általa követett liturgiának a felülvizsgálásával, melyek eltávolodtak az egyház tanításától. A szexualitásra, abortuszra, eutanáziára vonatkozó kérdésekben az LCWR nyíltan az egyházzal ellentétes nézeteket vall.
   
Levada bíboros szerint újra kell gondolni az LCWR-nek más amerikai szervezetekkel való kapcsolatát is. A felülvizsgálatra Peter Sartaint, Seattle érsekét nevezte ki.
   
Az 1956-ban alapított, Marylandből irányított LCWR-nek 1500 tagja van, ez az Egyesült Államokban szolgáló rendek 57 ezer nővérének nyolcvan százalékát jelenti. Az LCWR megfigyelője a II. Vatikáni Zsinaton (1962-65) is részt vett. A szervezet működésével kapcsolatban a Hittani Kongregáció már 2001-ben fenntartásait fejezte ki. 2007-ben feszültséget teremtettek Laurie Brink dominikánus rendi nővér kijelentései az LCWR-nek a Rómától való függetlenségéről.
   
Az olasz sajtó szerint a háttérben áll az is, hogy az LCWR támogatja Barack Obama elnök egészségügyi politikáját, többek között az abortusznak az amerikai püspöki kartól ellenzett állami egészségügyi biztosítását is.
   
Áprilisban a Vatikán már azokat az osztrák papokat is engedelmességre szólította fel, akik a cölibátust és a nők pappá szentelését szorgalmazva elszakadással fenyegették Rómát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.