Egy bíborost sem gyanúsítanak a kiszivárogtatással

Vatikán - A pápa "tud a kényes helyzetről"

Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője arra a sajtóértesülésre válaszul, hogy egy bíboros is lenne a kiszivárogtatók között kijelentette: egyetlen bíborost sem gyanúsítanak a Szentszék titkos iratainak kiszivárogtatásával.

2012.05.28 19:17Révuti Norbert

"Határozottan cáfolom ezt. Egyetlen bíborosra sem vetül gyanú (...) sem olaszra, sem nem olaszra" - mondta újságíróknak nyilatkozva a szóvivő.
   
"Nem folyik vizsgálat olasz bíboros ellen, és egyetlen nő ellen sem - tette hozzá Lombardi. - A kihallgatások folytatódnak. Számos személyt hallgat ki a Kúriában (és másutt) a XVI. Benedek (pápa) felkérésére egy hónappal ezelőtt létrejött bíborosi bizottság."
   
"A jelenlegi szakaszban lehetnek házkutatások, nyomozás, bíborosok meghallgatása, de ez nem jelenti, hogy újabb személy ellen indul vizsgálat" - folytatta a szóvivő. Mint mondta, a bíborosi bizottság "nem akarja hagyni befolyásolni magát a médianyomástól".
   
A szóvivő elmondása szerint a pápa "tud a kényes helyzetről", és "átláthatóságot" óhajt. Lombardi kisebbíteni igyekezett a botrány súlyát, "eltúlzottnak" minősítve azokat a véleményeket, hogy az ügy a Vatikán belső hatalmi harcaival függ össze. Annyit azért elismert, hogy a botrány "természetesen árthat az egyháznak".
   
A vatikáni rendőrség pénteken őrizetbe vette a pápa személyi inasát, a 46 éves Paolo Gabrielét, és még aznap kihallgatták. A sajtóhírek szerint lakásán vették őrizetbe, ahol családjával együtt élt, és ahol a vatikáni rendőrség "tekintélyes mennyiségű" bizalmas iratot talált.
   
Az elmúlt hónapokban a Vatikán kiszivárogtatási botrány középpontjába került, amely az olasz sajtóban - a WikiLeaks kiszivárogtató portál mintájára - a Vatileaks elnevezést kapta. Eszerint ismeretlenek bizalmas szentszéki iratokat adtak át az olasz médiának, köztük XVI. Benedekhez intézett leveleket és faxokat, valamint tárgyalási javaslatokat. Egyes dokumentumok a Vatikánban tapasztalható korrupcióról, kontár irányításról, a szentszéki megrendeléseknél alkalmazott nepotizmusról és a Vatikán bankjának nevezett IOR vezetésében meglévő széthúzásról szólnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.