Yonhap

Észak-Korea még egy atomfegyver-kísérletet tervez

Észak-Korea harmadik atombomba-kísérletét tervezi - jelentette vasárnap a dél-koreai Yonhap hírügynökség közelebbről meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva.

2012.04.08 15:50MTI

Miközben Észak-Korea egy ENSZ-határozattal szembeszállva a közeli napokban ballisztikus rakéta kilövésére készül, titokban egy újabb atomkísérletet tervez, ugyanazon a helyszínen, ahol az előző kettőt is végrehajtotta. A forrás szerint egy kereskedelmi műhold felvételein látni, amint munkások alagutat fúrnak az északkeleten fekvő Kildzsu megyében, azon a környéken, ahol már 2006-ban és 2009-ben is feltételezések szerint atombomba-robbantást hajtottak végre.

"Megbizonyosodtunk arról, hogy a (bánya) munkálatok végső szakaszukba érnek" - idézték a forrást. A felvételen jól kivehetőek az alagút bejáratánál lévő föld- és homokhegyek - írta a Yonhap.

Phenjan három esztendeje hátat fordított a nukleáris programjáról folytatott hatoldalú leszerelési tárgyalásoknak, majd idén februárban beleegyezett abba, hogy leállítja atomkísérleteit, urándúsítását és hosszú hatósugarú rakétakilövését élelmiszersegélyért cserébe, amivel megnyitná az utat a tárgyalások esetleges felújításához.

Mindezt azonban megváltoztatta az észak-koreai tervezett rakétakilövés, amelyet valószínűleg április 12. és 16. között hajtanak végre. Bár Phenjan azt állítja, csupán egy meteorológiai műholdat lőnek fel, az Egyesült Államok szerint valójában ballisztikus rakétát tesztelnek.

Két korábbi rakétakísérlete sikertelen volt, de Washington szerint a program olyan gyorsan halad, hogy öt éven belül képes lesz elérni az Egyesült Államok területét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.