Éhínség és angolkór

Nem a méret számít az észak-koreai hadseregben

Az észak-koreai hadsereg 145-ről 142 centiméterre csökkentette a besorozhatók magasságának alsó határát, mert a mai nemzedékben sok az angolkóros a kilencvenes évek közepének pusztító éhínsége miatt.

2012.04.02 10:50MTI

"Mivel igen sok fiú túl kicsi ahhoz, hogy megfeleljen a magasságbeli követelményeknek (...) a hadsereg ma már mindazokat felveszi, akik elérik a 142 centimétert" - mondta egy észak-koreai forrás a Daily NK című, általában jól értesült lapnak, amelyet észak-koreai menekültek írnak.
   
Minden 16-17 éves fiúnak legalább kétéves kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie. A jó egészségi állapotú lányoknak, nőknek is kötelező, de rövidebb idejű a szolgálat. Az észak-koreai hadsereg állománya 1,2 millió fő, e tekintetben a negyedik a világon.
   
A most behívott észak-koreai fiatalok a kilencvenes évek közepén születtek, amikor az éhínség százezrek halálát okozta, s a megmaradt lakosság csaknem egészét legyöngítette. A születési arány abban az időszakban nagyon alacsony volt, a gyermekhalandóság pedig igen magas, miáltal csökkent a ma katonai szolgálatra alkalmasok száma - közölte az észak-koreai forrás.
   
Észak-Korea ma megint súlyos élelmezési válsággal küszködik. Az ENSZ szerint hatmillió embernek - a lakosság negyedének - van szüksége sürgős élelmiszersegélyre. Valerie Amos, a világszervezet humanitárius ügyekkel foglalkozó főtitkár-helyettese tavaly ősszel, az országban tett négynapos látogatásáról visszatérve úgy becsülte, hogy az öt év alatti gyerekek harmada szenved krónikus alultápláltságban, a sztálinista ország északi részén pedig ez az arány eléri a 45 százalékot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.