Tervszerűen folynak az előkészületek

Árulkodnak a műholdképek: Észak-Korea áprilisban lőni fog

A washingtoni Johns Hopkins Egyetem egyik intézete közölte: nagy hatótávolságú rakéta elindításának előkészületei láthatók Észak-Koreáról készült új műholdképeken, ami alátámasztja, hogy a sztálinista ország a nemzetközi tiltakozások ellenére végre akarja hajtani a bejelentett rakétaindítást.

2012.03.30 07:52MTI

A képeken látszik, hogy a Tungcsang-zsi nevű telepen teherautók és tartálykocsik állnak két nagy épület előtt, amelyekben a rakéta-üzemanyagot fogják tárolni. Látszik, hogy munka folyik egy mobil indítóállás közelében lévő portáldarunál, de rakétának még nincs nyoma. "A képekből nem csak arra lehet következtetni, hogy előkészítenek egy indítást, hanem arra is, hogy a munka tervszerűen halad" - mondta Joel Wit, aki vendégkutató a Johns Hopkins Haladó Nemzetközi Tanulmányok karának amerikai-koreai intézetében.
   
Csütörtökön jelentette a japán média, hogy Észak-Korea elkezdte betölteni az üzemanyagot a rakétába, amellyel műholdat akar felbocsátani április közepén. Az indítás napja valószínűleg április 12-e vagy 13-a lesz - mondta a lap forrása, amely közel áll a phenjani kormányhoz.
   
A nagyhatalmak gyanúja szerint Észak-Korea a műholdfellövést ürügyül használja fel rakétakísérlethez.
   
A japán média pénteki jelentése szerint a védelmi minisztérium utasította a hadsereget, hogy ha a felbocsátandó észak-koreai rakéta fenyegeti az ország területét, akkor semmisítse meg. Az utasítás Noda Josihiko kormányfőtől származik.
   
Japán már korábban közölte, hogy készenlétbe helyezi rakétavédelmét az észak-koreai műholdfellövés miatt. Japán egyrészt a föld-levegő rakétákkal - Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) - másrészt az Aegis haditengerészeti rendszerbe tartozó SM-3-as elfogó rakétákkal képes adott esetben megsemmisíteni egy támadó, vagy becsapódó rakétát. A 2009-es, nagy hatótávolságú rakéták észak-koreai kísérleti indításakor is hasonló óvintézkedéseket tett a szigetország.

Észak-Korea már kísérletezett rövid hatótávolságú rakétákkal?

Észak-Korea csütörtökön kísérletezett két rövid hatótávolságú rakétával, ami valószínűleg csapásmérő képességének javítását szolgálja - jelentették pénteken dél-koreai lapok katonai tisztségviselőkre hivatkozva.
   
Észak-Korea az utóbbi hetekben már amúgy is feszültséget keltett azzal, hogy bejelentette: nagy hatótávolságú rakétával felbocsát egy műholdat. A Phenjannal atomprogramja leszereléséről tárgyaló öt ország gyanítja, hogy ezzel a ballisztikus rakétát akarja tesztelni, és felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel e tervével, mert megsérti vele az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Phenjan azonban mindeddig kitartott amellett, hogy április közepén végrehajtja a műholdfelbocsátást.
   
Csütörtök reggel két föld-víz rakétát indított el nyugati partvidékéről Észak-Korea - jelentette a Csoszun Ilbo című lap. E két indításnak nincs köze a nagy hatótávolságú rakétához - mondta egy katonai tisztségviselő a lapnak. A dél-koreai vezérkar nem erősítette meg a hírt, mondván, hogy nem nyilatkozik olyan információról, amely a hírszerzéstől származhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.