A védelmi miniszter kiadta a parancsot

Ha veszélyes az észak-koreai rakéta, Japán lelövi

Tenaka Naoki japán védelmi miniszter utasította a rakétavédelmi ütegeket, hogy lőjék le azt az észak-koreai rakétát, amelyet phenjani bejelentés szerint április elején indítanak, amennyiben az veszélyezteti a szigetországot.

2012.03.30 11:28MTI

Az Unha-3 elnevezésű rakétát várhatóan valamikor április 12 és 16 között indítják Észak-Koreában.  A tokiói hatóságokat aggasztja, hogy a rakéta elhibázott indítás esetén japán területeket, s emberéleteket veszélyeztethet, és az is előfordulhat, hogy  leszakadó részei az ország területén csapodnak be.   Fudzsimura Oszamu, a kormány főtitkára ugyanakkor nyugalomra intette a lakosságot, s hangsúlyozta, a hadsereg csak "szükség esetén" alkalmazza a rakétaelhárító-rendszert. "Nem hisszük, hogy bármi is eltalálná Japánt, ezért arra kérjük a lakosságot, folytassák mindennapi tevékenységeiket a szokásosnak megfelelően" - mondta Oszamu.
   
Japán a Csendes-óceánra és a Dél-kínai-tengerre küldi majd ki az Aegis rakétaelhárító-rendszerrel felszerelt rakétarombolóit, Okinaván pedig Patriot típusú rakétákat állít készenlétbe  - derült ki a védelmi tárca pénteki közleményéből. Bár a főváros messze van az észak-koreai rakéta várható útvonalától, Tokióba is telepítenek rakétaelfogókat.
   
Észak-Korea csak egy műholdat akar pályára állítani, Japán, az Egyesült Államok és  más országok azonban azt gyanítják, a kommunista állam ennek örvén, a nemzetközi egyezményeket megszegve a nagy hatótávolságú rakétáit szeretné tesztelni.
   
A szöuli kormány ugyancsak figyelmezette északi szomszédját, hogy lelövi a rakéta bármely részét, amennyiben azok dél-koreai területek felé tartanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.