Húszéves lesz, mire szabadul

Egyiptom - Börtönben bűnhődik egy keresztény diák az iszlám megsértése miatt

Háromévi börtönre ítélt egy egyiptomi bíróság egy 17 éves keresztény fiút, amiért az iszlámot és Mohammed prófétát gúnyoló rajzokat tett fel Facebook-oldalára, ami keresztény-ellenes erőszakos cselekmények váltott ki.

2012.04.04 19:48MTI

Gamal Abdu Maszúdot azzal is vádolták, hogy a rajzokat osztálytársai között is osztogatta az Aszjúttól, a néhai III. Senuda kopt pápa szülővárosától délre fekvő falujában.
   
"Az aszjúti fiatalkorúak ügyeiben ítélkező bíróság háromévi elzárásra ítélte Gamal Abdu Maszúdot az iszlám megsértéséért, valamint az iszlámot és a prófétáját sértő rajzok közzétételéért és terjesztéséért" – áll a bíróság közleményében.
   
A Maszúd által decemberben közzétett rajzok miatt muzulmánok keresztényekre támadtak, házakat  gyújtottak fel. Több keresztény megsérült az erőszakos cselekményekben.
   
Egy emberjogi szakértő szerint az egyiptomi jogban a háromévi börtön a legmagasabb kiszabható büntetés ezért a bűncselekményért.
   
A 80 milliós egyiptomi népesség mintegy 10 százalékát kitevő keresztények és a muzulmán többség között régóta problémás a viszony Egyiptomban. A feszültségek éveken át lappangtak, de Hoszni Mubarak elnök tavalyi bukását előidéző felkelés óta rosszabb lett a helyzet. A keresztény templomok elleni támadások száma megnőtt, amiért a koptok a keményvonalas iszlamistákat okolják, de szakértők szerint gyakran helyi viták állnak a kilengések mögött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.