Korrupció és pénzmosás gyanújával tartóztatták le

Spanyolország kiadja Mubarak emberét Egyiptomnak

A spanyol felsőbíróság pénteken elrendelte Huszein Szálem egyiptomi üzletembernek, Hoszni Mubarak megbuktatott egyiptomi elnök bizalmasának a kiadatását Egyiptomnak.

2012.03.02 18:38MTI

Szálemet az Interpol körözése alapján korrupció és pénzmosás gyanújával tavaly júniusban tartóztatták le Madridban. Zárolták összesen tízmillió euró (közel hárommilliárd forint) értékben több lakását, köztük néhányat Marbella tengerparti üdülővárosban. A nyomozók 33 millió euró értékben foglaltak le a tulajdonában lévő  készpénzt és vagyontárgyakat.
   
A bíróság szerint a pénzhez törvénytelenül jutottak hozzá Egyiptomban, majd küldték Szálem családjának spanyolországi bankszámláira. Az üzletember az EMG gázipari vállalat legnagyobb részvényese volt; az egyiptomi hatóságok azzal vádolják, hogy a világpiaci áron alul adott el földgázt Izraelnek, illetve megvesztegette Mubarakot és családját.
   
Szálem egy héttel azt megelőzően hagyta el hazáját, hogy Mubarak az Egyiptomban kirobbant felkelés hatására lemondásra kényszerült 2011 februárjában. Az egykori államfő Kairóban áll bíróság előtt korrupció és hatalommal való visszaélés vádjával. Februárban halálbüntetés kiszabását indítványozta rá az ügyész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.