Bukott Mubarak

Május végén elnököt választ Egyiptomot

Egyiptomban május 23-án és 24-én lesz az első elnökválasztás Hoszni Mubarak bukása után - jelentette be szerdán az országos választási bizottság.

2012.02.29 17:54MTI

A második fordulót június 16-án és 17-én bonyolítják le, a végeredményt pedig 21-én hirdetik ki. A külföldön élő egyiptomiak május 11-17. között adhatják le a szavazatukat. A jelöltek március 10-étől regisztráltathatják magukat - közölte Farúk Szultán, a bizottság elnöke egy kairói sajtótájékoztatón.

Az indulás előfeltétele legalább 30 parlamenti képviselő támogatása, vagy 30 ezer szavazásra jogosult állampolgár támogató aláírásának a megszerzése. Az aláírásokat a 27 egyiptomi kormányzóság közül legalább 15-ből kell begyűjteni.

Nem hivatalosan már többen bejelentették indulási szándékukat, köztük Amr Músza volt külügyminiszter, az Arab Liga korábbi főtitkára és Ahmed Safík, a légierő nyugalmazott tábornoka, akit Mubarak az uralma utolsó napjaiban kormányfővé nevezett ki.

Az országot tavaly február óta irányító katonai tanács azt ígérte, hogy az új elnök megválasztása után átadja a hatalmat a polgári kormányzatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.