Mubarak-per

Június 2-án hirdetnek ítéletet

Június 2-án hirdetnek ítéletet a Mubarak-perben - jelentette be szerdán a volt egyiptomi elnök elleni eljárást lefolytató kairói bíróság elnöke.

2012.02.22 20:45MTI

A 83 éves Hoszni Mubarakot azzal vádolják, hogy a rendszere védelmében felhatalmazást adott a hadseregnek éles lőszer használatára a békés tüntetők ellen, de korrupcióval is gyanúsítják. Az ügyészség halálbüntetést kért rá, a védők a felmentéséért folyamodtak azzal az indoklással, hogy az elnök lemondása nem volt szabályos, ezért továbbra is államfőnek kell tekinteni, aki fölött csak egy különleges bíróság mondhat ítéletet.

A volt elnök nem akart felszólalni a maga védelmében a meghallgatások utolsó napján. "Nincs hozzáfűznivalóm. Elég az, amit az ügyvédek mondtak" - jelentette ki.

Másfél órás beszédet mondott viszont az egyik vádlott-társ, Habíb el-Adli, az egykori rettegett belügyminiszter, aki azt állította, hogy a - mintegy 850 - áldozat halálért az Egyiptom aláásására összeesküdött külföldiek a felelősek. Ezek között az idegenek között a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamász beszivárgott tagjait említette.

A bírósági épület előtt pár tucatnyian tüntettek a meghallgatás alatt. Egy részük Mubarak híve, mások az ellenfelei voltak. Incidens nem történt, csak jelszavakat harsogtak egymás felé. Voltak, akik a bíróságok lassú működése ellen tiltakoztak, amit jól jellemez, hogy még egyetlen rendőrt sem ítéltek el tüntetők haláláért.

A Mubarak-per tavaly augusztus 3-án kezdődött. Vele együtt mondanak ítéletet a belügyminiszter és hat magas rangú belbiztonsági főnök fölött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.