Ismeretlen

Anonymus fáraó nevével egészült ki az óegyiptomi királyok listája

A XVII. dinasztia eddig ismeretlen fáraójának nevével egészült ki az óegyiptomi királyok listája.

2012.03.05 23:29MTI

Egyiptomi és francia régészek Luxorban, a Karnaki templomkomplexumban folyó ásatások során tárták fel azt a mészkőből faragott kaput, amelyen Kr.e. 1550-1525 között uralkodó, a hükszoszokat Egyiptomból kiűző I. Jahmesz (Amószisz) fáraó dédapjának, Szen-Naht-En-Ré neve olvasható - írja az Al Ahram Online (http://english.ahram.org.eg).

Mint Manszur Boreik luxori műemlékvédelmi főfelügyelő rámutatott, Szen-Naht-En-Ré nevét csupán kétszer említették - egyszer a ramesszida korban (XIX-XX. dinasztia idején), valamint I. Jahmesz uralkodása alatt. Mivel egyetlen grandiózus építményen sem szerepelt a neve, marginális szerepet betöltő, jelentéktelen királynak tartották a szakemberek. A Karnaki templomkomplexumban feltárt mészkőkapu viszont arra utal, hogy az ókori Egyiptom egyik fáraójáról van szó. Szen-Naht-En-Ré kartusán kívül a kapura vésett szöveg arról tudósít, hogy a mészkőtömböket a Kairótól délre fekvő óegyiptomi Torából (mai Heluán) szállították, amely az adott időben hükszoszuralom alatt volt.

Mohamed Ibrahim egyiptomi régészeti miniszter jelentős felfedezésnek nevezte a leletet, amely újabb adalékokkal egészíti ki az óegyiptomi birodalommal kapcsolatos ismereteket.

"A Karnaki templomegyüttes, amelyet még nem tártak fel teljesen, minden bizonnyal még rengeteg titkot rejt" - fogalmazott a miniszter.

I. Jahmesz az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia első fáraója. Az Egyiptom északi részét megszállva tartó hükszoszok ellen fellázadó és háborút indító thébai uralkodóház tagja. Uralkodása alatt fejeződött be a hükszosz megszállók kiűzése Egyiptomból, amelyet apja, Szekenenré vagy nagyapja, Szenahtenré uralma alatt kezdtek meg és a Szekenenrét követő Kamosze alatt is folytatódott. Jahmesz sikeresen újraegyesítette a második átmeneti kor alatt kettészakadt Alsó- és Felső-Egyiptomot, és helyreállította a rendet.

Miután kiűzte a hükszoszokat a Nílus-deltából, és biztosította uralmát az egész ország fölött, visszaszerezte Egyiptom korábbi függő területeit, Núbiát és Kánaán is. Ezután újraszervezte a közigazgatást, megnyitotta a kőfejtőket, bányákat és kereskedelmi utakat, és nagyszabású építkezésekbe kezdett, amilyenekre a Középbirodalom óta nem volt példa. Számára épült az utolsó egyiptomi piramis. Uralkodásával megkezdődött az Újbirodalom korszaka, melynek során Egyiptom elérte hatalma csúcsát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.