Egyiptom

Felmentettek egy "szüzességtesztet" végző katonaorvost

Felmentette egy egyiptomi katonai törvényszék vasárnap a hadsereg egyik orvosát, aki a vád szerint tavaly "szüzességi vizsgálatnak" vetett alá tüntetéseken részt vevő nőket - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

2012.03.11 13:46MTI

Ahmed Ádel ellen "szeméremsértés és utasítások be nem tartása" címén indult eljárás egy tüntető nő, Számira Ibráhim panasztétele nyomán. A törvényszék azonban úgy ítélte meg, hogy a vallomások "ellentmondóak", s ezért a vádlottat felmentette. A bíró úgy nyilatkozott, hogy döntésének "alapja az, amit az iratok bizonyítottak és a saját lelkiismeretem", s azt bizonygatta, hogy "semmilyen nyomás" nem nehezedett rá.

A hadsereg e gyakorlata, a tüntetések női résztvevőinek "szüzességi tesztje" nagy felháborodást keltett Egyiptomban, és tovább rontotta a fegyveres erők megítélését, amelyek Hoszni Mubarak elnök tavaly februári bukása óta irányítják az észak-afrikai országot.

A "kínzás" és a nemi erőszak egy formájaként elítélték a "szüzességi tesztet" egyiptomi és nemzetközi jogvédő szervezetek is, különösen az Amnesty International és a Human Rights Watch (HRW).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.