Minden második ember a nukleáris önvédelem pártján

Atomfegyver: ha Irán fenyeget, a törököknek is kell

Egy felmérés szerint a törökök több mint fele támogatja, hogy Törökország nukleáris fegyverre tegyen szert arra az esetre, ha Irán atomfenyegetést jelentene az országra. 34 százalékuk ugyanakkor helyteleníti a nukleáris fegyver kifejlesztését.

2012.03.30 13:16MTI

A Gazdasági és Külpolitikai Tanulmányok Központja  közvélemény-kutatásában  azt a kérdést tette fel, hogy egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán esetleges támadására válaszul Törökországnak saját atomfegyvert kellene kifejlesztenie, vagy a NATO védelmére kellene támaszkodnia?
   
A felmérés szerint hogy a megkérdezettek 54 százaléka támogatta a saját nukleáris fejlesztéseket, s csak 8,2 százalék vélte úgy, hogy erre nincsen szükség, mivel a NATO biztonsági ernyője elegendő védelmet biztosít Törökország számára. A válaszadók 34 százalékának véleménye szerint Ankarának semmilyen körülmények között nem lenne szabad atomfegyvert  előállítania.
   
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a hét közepén Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel folytatott tárgyalásain mege
rősítette, hogy támogatja az atomenergia békés célú felhasználásának jogához ragaszkodó iráni álláspontot. Teherán fenyegetésnek tekinti és stratégiai hibának nevezte, hogy a NATO rakétapajzsának részeként Törökországba telepítettek amerikai radarokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.