Törökország szívesen lenne házigazda

Iráni atom - Április 13-án újra leülnek tárgyalni

Ali Akbar Szalehi iráni külügyminiszter közölte: április 13-án újrakezdődhetnek a tárgyalások Irán és a hatok csoportja között, a megbeszélések helyszínét azonban még nem jelölték ki.

2012.03.28 10:22MTI

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden még azt mondta, hogy eddig sem a megbeszélések időpontját, sem a helyszínét nem tisztázták. Ashton a hatos fogat nevében tartja a kapcsolatot Iránnal.
   
Törökország többször is jelezte, hogy szívesen vállalja a házigazda szerepét.
   
Szalehi az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy a helyszínről a következő napokban születik döntés, de véleménye szerint Isztambul lenne a legmegfelelőbb választás. Az iráni diplomácia vezetője a teheráni repülőtéren beszélt a helyi sajtóhoz, ahol a kétnapos látogatásra érkező Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt fogadta reggel.
   
Ugyanakkor egy másik európai diplomata rámutatott: a hatok többször kérték, hogy semleges helyszínt keressenek a tárgyalásoknak. A lehetőségek között Genf, illetve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) székhelye, Bécs is szerepel.
   
Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjait és Németországot tömörítő 5+1-es csoport tagjai utoljára 2011 januárjában folytattak megbeszélést Isztambulban, de az akkori tárgyalások eredmény nélkül zárultak.
   
A Szöulban tartózkodó Barack Obama amerikai elnök kedden azt mondta, hogy bár "az idő sürget" az atomvitában, még mindig előnyben részesíti a diplomáciai megoldást.
   
A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul. Az iszlám köztársaság az egyre súlyosabb nemzetközi szankciók ellenére sem mond le az urándúsításról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.