Figyelmeztet a NAÜ

Óva intik Izraelt: "Őrültség lenne megtámadni Iránt"

Őrültség lenne megtámadni Iránt, figyelmeztette Izraelt Mohamed el-Baradei, a Nemzetköz Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi vezetője kedden a dpa hírügynökségnek adott interjújában.

2012.03.27 11:14MTI

"Bárki, aki Iránt megtámadja, teljesen őrült. Ez az egész régiót szétszaggatná" - mondta a Nobel-békedíjas egyiptomi. Izrael már több alkalommal is légicsapásokat helyezett kilátásba iráni nukleáris létesítmények ellen, hogy megakadályozza az iszlám köztársaság atomfegyverhez jutását.

Baradei azonban arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges támadás az izraeli szándékkal éppen ellentétes hatást fejtene ki. "(Támadás esetén) Irán arra törekedne, hogy a lehető leggyorsabban saját atomfegyvert fejlesszen ki - mégpedig minden egyes állampolgárának, továbbá csaknem az egész Közel-Kelet és világ számos más népének támogatása mellett" - hangsúlyozta.

A NAÜ volt vezetője szerint Izrael nem hivatalos atomhatalomként mintegy 200 atombombával rendelkezik. "Izrael teljes biztonságot akar. Egy ország teljes biztonsága azonban minden más ország teljes bizonytalansága" - mondta, újból hangot adva annak a vágyának is, hogy az egész Közel-Keleten atomfegyvermentes övezetet hozzanak létre.

A kérdésről a jövő hónapban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja és Németország folytat majd tárgyalásokat Iránnal, Baradei azonban kétségeit hangoztatta a tervezett megbeszélés sikerét illetően. Mint mondta, fontos, hogy a jelenlegi válsághelyzetet a novemberben esedékes amerikai elnökválasztásig ellenőrzés alatt tartsák, de komoly tárgyalásokat csak azt követően vár - addig "a feszültségek nyarára" kell számítani.

Az iráni vezetéstől kőkemény garanciákat várna el arra vonatkozóan, hogy az ország nem készül atombombák építésére.

"Az ügyet csak akkor lehet megoldani, ha az amerikaiak és az irániak a tárgyalóasztalnál találnak módot arra, hogy dűlőre jussanak egymással. Addig úgy kell kezelnünk a válságot, hogy ne történjenek őrült cselekedetek" - szögezte le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.