Újabb projektekbe vághatnak bele

Irán elégedett az orosz atomerőmű-építőkkel

A busehri atomerőmű sikerén felbuzdulva Irán további erőműveket építtetne oroszországi partnereivel.

2012.03.25 17:38MTI

"Mivel az orosz partner az elmúlt években jól végezte a dolgát, készek vagyunk több más erőművi projekten is együtt dolgozni vele" - mondta vasárnap az iráni atomenergia szervezet elnöke Teheránban.
   
A busehri atomerőmű jelenleg 75 százalékos kapacitással működik, a maximális teljesítmény kihasználását (1000 MW) idén májusra tervezik.
   
Irán első atomerőműve az ország déli részén található Busehr kikötőváros mellett van. Az orosz Atomsztrojekszport által felépített létesítményt 2011 szeptemberében csatlakoztatták az elektromos hálózatra. A telephelyen eredetileg 1974-ben kezdődtek a munkák a Siemens irányításával, majd a munkálatokat leállították, mert Németország is csatlakozott ahhoz a csúcstechnológiai embargóhoz, amelyet az Egyesült Államok rendelt el az 1979-es iráni forradalom után. Oroszország 1998-ban kötött megállapodást Iránnal az erőmű befejezésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.