Csökkentenék a költségvetési hiányt

Bankadót emel a leendő szlovák kormány?

A leendő szlovák kormány előtt álló kihívások legnagyobbika a költségvetési hiány csökkentése lesz, a miniszterelnöki szék várományosa, Robert Fico szerint.

2012.03.25 14:59MTI

A deficit csökkentést többek közt progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével akarja megoldani a majdani kabinet.
   
Robert Fico mindezt a szlovák közszolgálati televízió egyik politikai vitaműsorában mondta el vasárnap.
   
„Akarjuk vagy sem, muszáj csökkentenünk a költségvetés hiányát úgy, hogy az 2013-ban 3 százalék alá menjen” – mondta el Robert Fico. Rámutatott: ennek a célnak az eléréséhez a szlovák kormánynak több mint 1 milliárd euró többletbevételt kell találnia 2013-ban. Hozzátette: megvannak a saját „receptjeik” a hiány orvoslására és a több mint 1 milliárd euró többletbevétel biztosítására.
   
A leendő szlovák kormány nem tervez áfa emelést, ehelyett a költségvetés bevételi oldalát a progresszív jövedelemadó bevezetésével és a bankadó emelésével erősítené.
   
„Progresszív adót vezetünk be minden 2750 eurónál magasabb havi jövedelemmel rendelkező személy számára” – jelentette ki Robert Fico. Hozzátette: el tudja képzelni, hogy a jelenlegi 0,4 százalék helyett 0,6-0,7 százalékra emelnék az úgynevezett bankadót.
   
Robert Fico elmondta, terveik közt szerepel az is, hogy a magányugdíjpénztári tagok önkéntesen kiléphetnének a pénztárakból. Ha így döntenének, nyugdíjjárulékuk azon része, amely eddig a magánnyugdíj pénztárakba folyt, az állami nyugdíjbiztosítási rendszer első, úgynevezett szolidaritási pillérébe kerülne. Robert Fico a nyugdíjpénztárak befektetései kapcsán elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány - az infláció szintjénél magasabb kamatért - kölcsönözne a nyugdíjpénztáraktól.
   
A leendő kormánynak tervei között az is szerepel, hogy a magányugdíj-biztosítóknak a jövőben kezességet kellene vállalniuk ügyfeleik betéteinek elértéktelenedéséért. Ez a garancia azt jelentené, hogy a nyugdíjpénztáraknak – amennyiben veszteségesek - meg kellene téríteniük az ügyfelek számára azt a veszteséget.
   
Eddig példa nélkül álló, széleskörű érdekegyeztetést tervez Robert Fico. Bejelentette: a kormány szerdára összehívta a szociális partnereket. A találkozóra a munkaadók és a munkavállalók több érdekképviseleti szerve mellett a Szlovák Tudományos Akadémia, a Városok és Falvak Társulása valamint az egyházak képviselői is meghívót kaptak.
   
„Azt szeretnénk, ha közösen próbálnánk meg formába önteni a kormány programjának prioritásait” – jelentette ki a leendő kormányfő. Robert Fico szeretné, ha a „Szolidaritás tanácsa” a kormány programjának megalkotását követően is érdekegyeztető fórumként működne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.