Nincs alapjuk a hadüzenetre

A törökök nem támadnák meg Iránt

A török kormányfő nemet mond az Iránra mérendő katonai csapásra.

2012.03.28 18:51MTI

Az Irán elleni esetleges katonai csapás ellen emelt szót a török kormányfő szerdán Teheránban, és védelmébe vette az iszlám köztársaság "békés" atomprogramját.

- Senkinek nincs joga erőszakot alkalmazni egy olyan ország ellen, amely békés atomipari tevékenységet folytat - fogalmazott Recep Tayyip Erdogan az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint.

A török kormányfő kijelentette, minden bölcs ember ellenzi a nukleáris technológia fegyverként való felhasználását, de a békés atomipari tevékenység jogát senkitől sem szabad megtagadni.

Erdogan emlékeztetett: a török kormány korábban javasolta, hogy Isztambulban folytatódjanak az egyeztetések Irán és az atomprogramjáról vele tárgyaló hatok - az ENSZ BT öt állandó tagállama és Németország - között. Teherán kész elfogadni a törökországi helyszínt.

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter szavai szerint április 13-án ülhetnek a felek ismét tárgyalóasztalhoz, de a helyszínről egyelőre nem állapodtak meg. Az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások legutóbbi fordulója Isztambulban volt 2011 januárjában.

A török kormányfő bejelentette azt is Teheránban, hogy szeretnék, ha három év múlva a török-iráni kereskedelmi forgalom volumene meghaladná a jelenlegi - bő 16 milliárd dolláros - érték kétszeresét, és elérné a 35 milliárd dollárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.