A kormány kész kihantoltatni Bhuttót

Határozott fellépést sürget Musarraf a zavargások részvevőivel szemben

Határozott fellépést kért szombaton Pervez Musarraf pakisztáni elnök a Benazir Bhutto ellenzéki vezető meggyilkolása miatt kitört zavargások részvevőivel szemben a hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezetőitől.

2007.12.29 15:11MTI

Sürgette őket iszlámábádi tanácskozásukon, hogy hozzanak meg minden szükséges intézkedést a belbiztonság megőrzéséért - jelentette a pakisztáni APP hírügynökség.

A pakisztáni kormány egyébként szombaton közölte: készek exhumáltatni Bhutto holttestét, ha ezt a politikus asszony pártja akarja, hogy így egyértelműen tisztázhassák a halál pontos okát.

A kormány ugyanakkor elismerte: Benazir Bhutto mindenképp az ellene elkövetett merénylet miatt veszítette életét. (A halál pontos oka azért vált vitatémává, mert itt eltér a kormányzat, illetve az ellenzék verziója: az előbbi szerint Bhutto halálát koponyasérülés okozta, s nem a rá leadott lövések és nem is az azokat követő robbanás következtében vesztette életét. Bhutto hívei viszont ezt hazugságnak tartják: szóvivője közölte, hogy az ellenzéki vezetőt egy lövedék érte a fején a merényletben, amit onnét tud bizonyosan, hogy ő maga mosta le a holttestet a temetés előtt.)

Álarcos fegyveresek megölték pénteken Benazir Bhutto pártjának egyik hívét - közölte szombaton a Szindh tartománybeli Haidarábád rendőrsége. A Pakisztáni Néppárt (PPP) színeibe öltözött 27 éves fiatalember Bhutto gyászszertartásáról volt távozóban, amikor álarcosok tüzet nyitottak rá egy várakozó gépkocsiból, nem messze a Bhutto család Szindh tartománybeli mauzóleumától.

Négyszáz PPP-párti tüntető megpróbált behatolni szombaton a hajnali órákban egy olajipari létesítménybe Haidarábád közelében. A biztonsági erők e létesítményt őrző osztaga - figyelmeztetés után - élestölténnyel lőtt a tömegre, hogy visszaverje a támadást. A PPP két aktivistája életét vesztette a sortűzben.

Velük együtt már negyvenen vesztették életüket a Bhutto meggyilkolása miatt kirobbant zavargásokban, köztük négy rendőr.

Az iszlámábádi kormány közlése szerint dollárban számítva tízmilliókra rúg a kár, amelyet a már harmadik napja tartó tömeges zavargások okoztak a dél-ázsiai országnak. A belügyminisztérium szóvivője szerint egyebek között 176 bankot, 72 vasúti kocsit és 18 vasútállomást dúltak szét vagy romboltak le a zavargások részvevői.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.