Palesztinában felszámolják a redikális csoportokat

A palesztin belügyminiszter szerint kormánya megkezdte a radikális csoportok felszámolását

Abder-Razzák Jahja palesztin belügyminiszter szerint kormánya megkezdte a radikális palesztin csoportok felszámolását, köztük azokét is, amelyek a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezethez kötődnek.

2007.12.29 13:57MTI

"Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet például már nem is létezik" - mondta Jahja szombaton a Palesztina Hangja rádiónak, a Fatah legnagyobb fegyveres csoportjára utalva.

A miniszter szerint Abbász nyugati támogatást élvező kormánya már megkezdte más radikális csoportok felszámolásának munkáját is. Kifejezte reményét, hogy a megszüntetendő csoportok "kedvezően fognak reagálni" a kormány kezdeményezésére, és "követik az al-Aksza példáját", azt sejtetve ezzel, hogy az al-Aksza önként vállalta az önfeloszlatást. Nem helyezte kilátásba egyértelműen, hogy kormánya erőt alkalmaz a feloszlatási kísérletnek ellenálló csoportokkal szemben, de kijelentette, hogy a palesztin hatóságok "rendet teremtenek, és érvényt szereznek a törvényeknek".

Az al-Aksza egyik gázai övezeti szakadár csoportja elítélte Jahja nyilatkozatát, "kollaboránsnak" nevezte a belügyminisztert, és azt állította róla, hogy "amerikai és cionista gazdáinak utasításait követi". A csoport fogadkozott nyilatkozatában, hogy a maga részéről folytatja a fegyveres harcot "Palesztina felszabadításáig". Egy nappal Jahja nyilatkozata előtt palesztin fegyveresek lelőttek Hebron közelében két izraeli fiatalembert, s a szakadár al-Aksza-csoport jelentkezett a merénylet megszervezőjeként.

A Palesztin Hatóság belbiztonsági erői őrizetbe vették szombaton a Hamász ciszjordániai szervezetének 14 tagját. A Palesztin Hatóság egy névtelenül nyilatkozó illetékese közölte újságírókkal: a hatóságok gyanúja szerint az őrizetbe vett személyek a Hamász "rendőrségéhez", az úgynevezett Végrehajtó Erőhöz tartoznak, ezzel kapcsolatban akarják kihallgatni őket. Nyugati diplomaták szerint Abbász kormánya és a neki alárendelt hatóságok jelentős lépéseket tettek és tesznek az utóbbi időben Ciszjordánia egyes részein a törvényesség biztosítása, a Hamász radikálisainak megfékezése érdekében.

Abbász és Ehud Olmert izraeli kormányfő megegyezett a múlt hónapban az egyesült államokbeli Annapolisban rendezett Közel-Kelet-konferencián, hogy tárgyalásokat kezdenek egy 2008 végéig megkötendő békeegyezségről, amelynek értelmében létrejöhetne egy független palesztin állam. Az izraeli kormány azonban feltételként szabja minden korábbi megállapodás végrehajtásához, hogy a palesztinok tegyenek eleget az útiterv néven ismertté vált béketervben vállalt kötelezettségeiknek, és fékezzék meg szélsőségeseiket Ciszjordániában, valamint a Hamász szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.