Béremelést, árcsökkentést és népességszaporulatot

Putyin Kánaánt ígér az oroszoknak

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, a március 4-én esedékes elnökválasztás egyik jelöltje a Komszomolszkaja Pravda moszkvai újság hasábjain azt ígérte: ha őt választják meg államfőnek, akkor jelentősen emeli a közszférában dolgozók fizetését, a nyugdíjakat és a szociális támogatásokra szánt kiadásokat, miközben az ingatlanok árát csökkenti.

2012.02.13 11:30MTI

Putyin a lap hétfői számában megjelent írásában az egyetemi tanárok és az orvosok fizetésének 200 százalékos emelést ígérte, és a diákösztöndíjak, a nyugdíjak, valamint a családtámogatás mértékét is hasonló mértékben növelné a 2013-2018-as időszakban.
   
Az építőiparban jelentős mértékű - 20-30 százalékos - árcsökkentést helyezett kilátásba az építőanyagok tekintetében, ami az ingatlanok árának csökkenéséhez vezetne.
   
Putyin kifejtette, hogy Oroszország egy másik égető problémájára, a lakosság számának csökkenésére is van receptje. A Szovjetunió 1991-es felbomlása óta 5 millióval csökkent az oroszországi lakosság száma az országos statisztikai hivatal adatai szerint, és szakértők úgy vélik, ez a folyamat tovább romolhat.
   
Putyin cikkében rámutatott: Oroszország lakóinak száma jelenleg 143 millió fő, s ha nem történik intézkedés a népességcsökkenés megállítására, 2050-re az ország népessége 107 millióra apadhat. Hatékony demográfiai programmal azonban akár elérhető az is, hogy a lakosság száma 154 millióra emelkedjen - szögezte le Putyin.
   
Putyin szerint e cél elérésében sokat segíthet a családtámogatás növelése és egy olyan migrációs politika, amelynek eredményeként Oroszország évente 300 ezer embert fogadhatna be külföldről. Putyin e téren főként hazatérő emigrált oroszokra és szakképzett munkaerőre számít.
   
Elemzők utaltak rá: Putyin 2000-ben történt hatalomra kerülése óta példátlan méretű ellenzéki mozgalommal szembesült decemberben. Bírálói szemére vetik, felelőtlenül teljesíthetetlen ígéreteket tesz az életszínvonal javítására, hogy elnyomja az elégedetlen hangokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.