Nem szereti Putyint

Összefogna a kidutyizott orosz ellenzéki

Az ellenzéki akciók és szervezetek összefogását, koordinációs központok létrehozatalát sürgette az Echo Moszkvi rádiónak adott csütörtöki interjújában Szergej Udalcov, a Baloldali Front börtönből szabadult vezetője.

2012.01.05 17:52MTI

A december elején kirótt börtönbüntetéséből csak január 4-én szabadult orosz ellenzéki politikus úgy látja, hogy a december 4-i orosz parlamenti választások után megerősödött tiltakozó akciókban részt vevő politikai mozgalmak kezdenek széthúzni.

Udalcov a hatalomtól független Echo Moszkvi rádiónak nyilatkozva úgy vélte: bár a hivatalosan el nem ismert ellenzék követelései azóta kibővültek, a tisztességes választásokért Moszkvában és más orosz nagyvárosokban fellépő társadalmi-politikai mozgalmat szervezetté kell tenni. A spontán szerveződés legközelebb nem biztos, hogy sikerre vezet.

Javaslata szerint a Moszkvában és más orosz nagyvárosokban létrehozandó koordinációs központok valamennyi ellenzéki mozgalmat, társadalmi erőt, az értelmiség, a kulturális élet képviselőit fognák össze.

Udalcov hangsúlyozta, hogy a döntéseket kollektívan, nyíltan és teljesen törvényesen kell meghozni. Addig nem tartja időszerűnek a tüntetések szervezőinek és résztvevőinek a tárgyalását a hatalommal, amíg nem dolgozzák ki a közös ellenzéki álláspontot.

"Bármilyen külön egyeztetés ártana a mozgalomnak" - figyelmeztetett az orosz baloldali politikus, aki szerint az orosz ellenzéki mozgalom egyes képviselőinek kulisszák mögötti tárgyalásai bizalmatlanságot váltanak ki azokban, akik Oroszország-szerte december 10-én és 24-én utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a választási csalások és a hatalom ellen.

A Szergej Udalcov vezette Baloldali Front tagjai december 4-én az oroszországi parlamenti választások napján tartottak tüntetést a választások ellen a Vörös térhez közeli bazársoron. Őt magát még a tüntetést megelőzően őrizetbe vették, majd közigazgatási szabálysértés címén elzárásra ítélték. A börtönben éhségsztrájkba fogott, amely miatt megromlott az egészsége és kórházba került.

Az utóbbi hónapokban Udalcovot több alkalommal is őrizetbe vették, hogy megakadályozzák részvételét a tiltakozó akciókban. Az orosz belügyminisztérium adatai szerint a további tiltakozó akciókban: december 10-én a Bolotnaja téren huszonötezren, december 24-én pedig a Szaharov sugárúton harmincezren tüntettek a tisztességes választásokért.

Az ellenzék szerint mindkét esetben sokszorosan meghaladta a tüntetők létszáma a hivatalos adatokat.

A tiltakozók egyik legfőbb követelése a december 4-i oroszországi parlamenti választások érvénytelenítése volt. A hivatalos eredmény szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt ugyan nem kapta meg a szavazatok ötven százalékát (49,32 százalékot ért el), de így is többségre tett szert a dumában. Ellenzéki pártok és független szervezetek számításai szerint valójában harminc százalék körül volt a győztes pártra leadott voksok száma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.