Véget kell vetni a célozgatásoknak

Putyin: az ellenzéknek sem vezére, sem programja nincsen

Az oroszországi ellenzéknek sem vezére, sem programja nincsen, mindössze arra törekszik, hogy aláaknázza a márciusban esedékes elnökválasztás törvényességét.

2011.12.27 13:58MTI

Putyin szerint az ellenzéknek számos egyéni programja van, de nincs egységes elképzelése, és arra sem tud választ adni, miként akarja elérni céljait, amelyek úgyszintén nem világosak - mondta Putyin az Összoroszországi Népfront moszkvai nagygyűlésén, hozzáfűzve, hogy az ellenzék soraiban nincsenek olyan emberek, akik képesek lennének kézzelfogható eredményeket felmutatni. Putyin úgy vélte, hogy az elnökválasztás tétje nem csak az, hogy egy konkrét személyre szavazzanak, hanem az ország fejlődését meghatározó stratégiára.

Putyin beszédében visszautasította azt a követelést, hogy a decemberi parlamenti választások eredményét semmisítsék meg, és egyben hangoztatta: nincs szüksége választási csalásokra, hogy a márciusi voksoláson győzelmet arasson. Az nép által kifejezett akaratra, az emberek bizalmára akar támaszkodni. Egyben hangoztatta, hogy a márciusi választás átlátható lesz, ennek érdekében ő minden tőle telhetőt megtesz majd. Véget kell vetni a célozgatásoknak - fejtette ki Putyin, aki ezzel - elemzők szerint - a szombati tömegtüntetésre reagált. A moszkvai megmozdulás több tízezer résztvevője követelte a parlamenti választások megismétlését és Putyin távozását a hatalomból, növelve a nyomást az orosz vezetőre, aki arra készül, hogy visszatérjen az államfői székbe.

Alekszej Navalnij blogger, aki az utóbbi hónapokban vált az ellenzék népszerűvé alakjává, egy rádiónyilatkozatában kijelentette, kész arra, hogy szembeszálljon Putyinnal az elnökválasztáson, ehhez viszont az kell, hogy a rendszer politikai reformokat fogadjon el és garantálja demokratikus választást. A jelen helyzetben Navalnij nem jelöltetheti magát az elnökválasztáson, mert a jelelöltek bejegyzési határideje lejárt. Számos ellenzéki személyiség viszont követeli a választási törvények felülvizsgálatát és a márciusi voksolás elhalasztását. Navalnij leszögezte, ha reális esély lenne a választási részvételre, harcba szállna akár az elnöki tisztségért is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.