Egyre jobban kedvelik Putyint

Az oroszok nem szeretnek tüntetni

Egy friss közvélemény-kutatás szerint alacsony a tüntetési hajlam az orosz lakosság körében, a megkérdezettek viszont egyre jobban kedvelik Putyint.

2012.01.19 18:15MTI

Az orosz Társadalmi Vélemény Alapítvány (FOM) felmérése szerint minden hatodik megkérdezett azt tervezi, hogy részt vesz a lakhelyén valamilyen tiltakozó megmozduláson a következő vasárnap, ha lesz ilyen.
   
A döntő többség, azaz a megkérdezettek 76 százaléka közömbösen viszonyul az ilyen rendezvényekhez.
   
A 2011. december 4-i parlamenti választást követő, annak eredménye elleni tiltakozásul szervezett több tízezres tüntetésekről a megkérdezettek többsége hallott valamit, de 70 százalékuk azt állította, hogy sem ő, sem ismerősei nem vettek részt azokban.
   
A következő tüntetést február negyedikére tervezik az ellenzéki pártok és mozgalmak. A közvélemény-kutatás szerint sem azon, sem más ilyen akciókban nem akar részt venni az oroszok 64 százaléka.
   
A központi választási bizottság elnöke nem népszerű a lakosság körében. Vlagyimir Csurov távozását tavaly december óta követeli a parlamenti és azon kívüli ellenzék, a visszaélések miatt.
   
A felmérés szerint a megkérdezetteknek csupán az öt százaléka nyilatkozott róla pozitívan, a többségük elismerte, hogy semmit sem tud róla, 19 százaléknak közömbös, és 9 százalékuk nem kedveli a választási testület elnökét, aki a Bolotnaja téri tüntetés óta "szavazatokat eltüntető varázslónak" neveznek.
   
A központi választási bizottság csütörtöki ülésén Vlagyimir Csurov felajánlotta lemondását, de a testület tagjainak többsége nem támogatta, hogy a kérdés napirendre kerüljön.
   
A Társadalmi Vélemény Alapítvány munkatársai arra is kíváncsiak voltak, mit gondolnak a választók az elnöki posztra visszatérni készülő kormányfőről.
   
Kiderült, hogy a megkérdezettek egyre jobban bíznak Vlagyimir Putyinban aki továbbra is az elnökválasztási kampány favoritja.
   
Amíg tavaly december elején 44 százalékuk nyilatkozott így, január közepén már 47 százalékuk hisz a miniszterelnöknek. Azoknak az aránya, akik nem bíznak benne, 24-ről 22 százalékra csökkent az utóbbi egy hónapban.
   
A kormányzó Egységes Oroszország párt népszerűsége is nőtt 6 százalékkal, így az most 40 százalék.
   
A kutatók január 14-15-i hétvégén végezték a felmérést, 204 oroszországi településen 3000 személyt kérdeztek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.