Levették a napirendről

Egyelőre nem minősíti fel Oroszországot a Fitch

A politikai bizonytalanságokra hivatkozva levette a napirendről Oroszország adósosztályzatainak javítását a Fitch Ratings, stabilra módosítva hétfőn a szuverén orosz besorolások kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról.

2012.01.16 13:25MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő hétfőn Londonban közölte, hogy a döntés a hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában kibocsátott orosz államadósság "BBB" osztályzatára vonatkozik; a besorolást a cég egyben megerősítette.
   
A Fitch Ratings a kilátásrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy véleménye szerint növekedett a politikai bizonytalanság Oroszországban, és a globális kilátások is romlottak azóta, hogy a cég legutóbb, tavaly szeptemberben, megerősítette a szuverén orosz adósbesorolásokat. Így a felminősítés esélye csökkent, és "a kockázatok egyenlegét jobban tükrözi a stabil kilátás" - közölte indoklásában Charles Seville, a Fitch illetékes szuverén besorolási igazgatója.
   
Jóllehet a Fitch Ratings szerint továbbra is a jelenlegi miniszterelnök, Vlagyimir Putyin az "erős favoritja" a március 4-ei elnökválasztásoknak, bizonytalan azonban, hogy az ország vezetése miképp reagál a decemberi törvényhozási választások után kirobbant "váratlan tiltakozó hullámra", és a politikai tájkép széleskörű átalakulására - áll az elemzésben.
   
A Fitch ezzel kapcsolatban felidézi, hogy az Egyesült Oroszország párt parlamenti többsége jelentősen szűkült a választások után, ám a választási csalást gyanító tüntetők ezzel együtt is megmozdulásokat szerveztek.
   
A hitelminősítő véleménye szerint az elnökválasztás előtt további tiltakozó demonstrációk várhatók Oroszországban. Hosszú távon kedvező lenne az orosz adósbesorolás szempontjából egy olyan demokratikus fejlődési irány, amely jobb kormányzást eredményez, rövid távon azonban egyelőre a bizonytalanság növekedett - fogalmaz a Fitch illetékes igazgatója a hétfői kilátásrontáshoz fűzött elemzésében.
   
Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője a Fitch lépéséhez és elemzéséhez fűzött hétfői kommentárjában ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy az utcai demonstrációk végső soron igen kedvező fejleménynek bizonyulhatnak Oroszország számára. Ash szerint Putyin ugyan várhatóan politikailag "túléli" a megmozdulásokat, ám nem hagyhatja figyelmen kívül az utcai tiltakozások azon üzenetét, hogy a lakosság jelentős része messze ható reformokat akar.
   
Az RBS vezető londoni elemzője ennek alapján azt jósolta, hogy Putyin az elnökválasztás után - "legalábbis gazdasági szempontból" - valószínűleg reformorientáltabb kormány kialakításával fog reagálni, és "komoly esélyei vannak" az érdemi reformoknak.
   
Ash elképzelhetőnek nevezte, hogy a szeptemberben menesztett Alekszej Kudrin pénzügyminiszter "újra előkerül, ezúttal miniszterelnökként ... Dmitrij Medvegyev (jelenlegi államfőt) pedig félreállítják".
   

A Fitch Ratings hétfői elemzése szerint azonban a politikai bizonytalanság egyelőre a tőkemenekítés kockázatát növeli, a tőkemenekítés pedig növelheti a jegybanki devizatartalékokra és a rubelre nehezedő nyomást. A magánszektorból tavaly kiáramló tőke nettó 84 milliárd dollár volt az egy évvel korábban mért 34 milliárd dollár után; igaz azonban, hogy 2008-ban még nettó 134 milliárd dollár magántőke hagyta el az orosz gazdaságot - áll a Fitch Ratings elemzésében.
   
A hitelminősítő adatai szerint Oroszország devizatartalékai augusztus vége és 2011 vége között 545 milliárd dollárról 500 milliárd dollárra apadtak, de "még ez is jelentős" tartaléknak számít. A rubel ugyanakkor 11 százalékkal gyengült a dollárral szemben 2011 utolsó négy hónapjában.
   
A Fitch Ratings elemzése szerint a kormányzatra nehezedő lakossági nyomás hatására lanyhulhat az orosz kormány készsége a költségvetési kiigazítások végrehajtására, amelyekre pedig szükség lenne az olajbevételek nélkül számolt államháztartási hiány csökkentéséhez.
   
Az állami kiadások gyors ütemben - a tavalyi évvel zárult négy évben évente átlagosan 17 százalékkal - növekedtek, és ennek eredményeként az idén már 117 dolláros hordónkénti átlagos nyersolajárra lenne szükség az orosz államháztartás egyensúlyi mérlegéhez; ez növeli az orosz költségvetés sebezhetőségét az olajárak esetleges esésétől - áll a Fitch Ratings elemzésében.
   
A hitelminősítő szerint ha a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség idei átlagára 100 dollár lesz hordónként - az orosz kormány is ehhez közeli átlaggal számol -, akkor az orosz szövetségi költségvetés hiánya eléri a hazai össztermék 2 százalékát a 1,5 százalékos hivatalos idei hiánycél helyett.
   
A Fitch szerint ugyanakkor Oroszország nettó külső hitelezői pozíciója védelmet nyújt a külső sokkhatásokkal szemben, és ez az egyik jelentős tényező, amely alátámasztja az orosz adósbesorolást. A szuverén külső eszközegyenleg nettó többlete 2011 végén 486 milliárd dollár volt, ami az orosz éves GDP-érték 27 százalékának felel meg; ez az ötödik legerőteljesebb külső hitelezői pozíció a Fitch Ratings által "BBB" besorolással ellátott szuverén adósok körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.