A nigériai elnök bejelentette

Csökken az üzemanyag ára Nigériában

Az üzemanyag árának 30 százalékos csökkentését jelentette be hétfőn a nigériai elnök, hogy az országot megbénító, egy hete tartó sztrájk feladására bírja a szakszervezeteket.

2012.01.16 10:26MTI

Goodluck Jonathan tévényilatkozatában közölte, hogy a kormány folytatni fogja az olajipari szektor deregulációját, de tekintettel a nehézségekre, közel 30 százalékra csökkenti a benzin árát.
   
A bejelentés ellenére várhatóan hétfőn folytatódik Nigériában az egy hete kezdődött országos sztrájk, amelyet a szakszervezetek az után kezdtek, hogy a kormány megvonta az üzemanyagárak állami támogatását. Több tízezren vesznek részt a sztrájkban és demonstrálnak. A rendőrökkel történt összecsapásokban tucatnyian haltak meg. 
   
Az államfő közölte, hogy "a biztonságot érintő súlyos információk" birtokába jutott, amelyek szerint a szakszervezeteken kívüli elemek megpróbálják rossz útra terelni a sztrájkot.
   
A nigériai szakszervezetek hétfőn, még az elnöki bejelentés előtt közölték, hogy felfüggesztik a tüntetéseket, mert túl veszélyessé váltak, de az országos sztrájkot nem hagyják abba. Ennek ellenére hétfő reggel mintegy ezer tüntető gyűlt össze gépkocsikkal egy úton, amely a demonstrációk központjául szolgáló lagosi helyszín mellett fekszik. Katonák érkeztek ugyanoda páncélozott gépkocsikkal, s megpróbálták elvontatni a kamionokat, de a tüntetők újra tömegbe verődtek.
   
Afrika legnépesebb - 160 milliós - állama egyben a kontinens legnagyobb kőolaj-kitermelője napi 2,4 millió hordóval, a szűkös kőolajfinomító-kapacitása és a meglévő létesítmények elhanyagoltsága miatt mégis benzinimportra szorul.
   
A benzinárak emelkedése tovább fokozta a felekezeti ellentétek miatt amúgy is kiélezett feszültséget a nyugat-afrikai országban, ahol muzulmán szélsőségesek keresztények ellen elkövetett terrortámadásai karácsony táján több tucat emberéletet követeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.