Marad az országos sztrájk

Duplájára emelkedett a benzin ára Nigériában

Az érdekvédelmi szervek egyik képviselője közölte: a nigériai szakszervezetek felfüggesztik a tüntetéseket, de az üzemanyagárak drasztikus növelése miatti országos sztrájkot nem fújják le.

2012.01.16 08:18MTI

Abdulvahid Omar közlése szerint a szakszervezetek azért nem szólítják az embereket az utcákra, mert a tüntetések túl veszélyessé váltak. "Otthon kell maradnunk, hogy ne kerüljön veszélybe az ország ingatag biztonsági helyzete miatt ártatlan emberek élete" - mondta.
   
Nigériában egy hete kezdődött országos méretű tiltakozó hullám, miután a kormány megvonta az üzemanyagárak állami támogatását. A január 1-jén életbe lépett rendelet miatt duplájára emelkedtek a benzinárak, és emiatt hétfő óta sztrájk bénítja meg az ország életét, és naponta tízezrek tüntettek a városokban a kormány ellen. Az utcai zavargásoknak, a rendőrség és a tüntetők összecsapásainak halálos áldozatai is voltak.
   
Afrika legnépesebb - 160 milliós - állama egyben a kontinens legnagyobb kőolaj-kitermelője napi 2,4 millió hordóval, a szűkös kőolajfinomító-kapacitása és a meglévő létesítmények elhanyagoltsága miatt mégis benzinimportra szorul.
   
A benzinárak emelkedése tovább fokozta a felekezeti ellentétek miatt amúgy is kiélezett feszültséget a nyugat-afrikai országban, ahol muzulmán szélsőségesek keresztények ellen elkövetett terrortámadásai karácsony táján több tucat emberéletet szedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.