Orosz anyahajó száll vízre hamarosan

India végre megkaphatja méregdrága új játékszerét

A még szovjet építésű Baku repülőgép-hordozót 2004-ben vette meg India, azóta felújítása 947 millió dollárról 2,3 milliárd dollárra emelkedett. Nemsokára atommeghajtású tengeralattjáró is érkezik az oroszoktól.

2012.01.17 15:08Konrád - ma.hu

Húsz év után ismét vízre száll egy orosz anyahajó, amit az indiai haditengerészet számára újítottak fel. A várhatóan májusban megkezdődő nyílt tengeri tesztelés után a hajót decemberben adják majd át Indiának, jelentette a hajógyár.

A még szovjet építésű Baku repülőgép-hordozót (a hajót Szovjetunió összeomlása után kapta a Gorshkov Admirális nevet) 2004-ben adta el Oroszország Indiának, és 2008-ban kellett volna leszállítaniuk. Az átadás több alkalommal csúszott, és a hajó ára időközben a duplájára nőtt.

Fotó: RIA Novosti. Sergey Safronov

A Gorshkov felújítása 947 millió dollárról 2,3 milliárd dollárra emelkedett. A jövőben INS Vikramaditya néven futó anyahajó “várhatóan május végén kezdi meg a tengeri tesztelést”- mondta Szergej Novosilov a messzi északon található Severodvinsk kikötőben üzemelő Svemash hajógyár igazgatóhelyettese. Itt varrták fel a 45.000 tonnás hadihajó ráncait, miután azt 1992-ben kivonták a forgalomból.

Oroszország India legnagyobb katonai exportőre. Jelenleg 96 indiai specialistát oktatnak a hajó kezelésére, de összesen 1.401 embert fognak kiképezni. A múlt héten egy orosz katonai forrás elmondta, India még a hó vége előtt megkapja a Nerpa atommeghajtású tengeralattjárót az oroszoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.