Gerald Ford osztály

Képgaléria! John F. Kennedy nevét viseli majd az USA következő anyahajója

Ray Mabus, az USA Haditengerészeti minisztere bejelentette, hogy a U.S.Navy következő repülőgéphordozója az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy nevét fogja viselni.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2011.05.30 08:19Konrád - ma.hu

Az USA 35. elnöke a Csendes-óceáni hadszintéren szolgált a Pt 109-es torpedónaszád parancsnokaként, és miután sikeresen menekítette ki embereit a hajó pusztulásakor, megkapta a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság medálját, valamint a Bíbor Szívet.

Az új anyahajó a Gerald Ford osztály második hajója lesz, várhatóan 2018-ban veszi majd át a leghíresebb, még aktív hadihajó a USS. Nimitz helyét a flottában. A hajót a Virginia állambeli Newport News Shipbuilding építi majd.

Nem ez lesz az első anyahajó, amit Kennedyről neveznek el. 1968-ban az utolsó nem atommeghajtású amerikai szuper-hordozó már viselte az elnök nevét, de azt 2007-ben kivonták a szolgálatból. Míg régen a nagy történelmi csaták szolgáltak anyahajók névadójául, a Nimitz osztály megjelenése óta, az elsőként megépített USS. Nimitz-t kivéve a repülőgép hordozók mind az USA valamely volt elnökének nevét viselik.

Az új Kennedy 100.000 tonna vízkiszorítású, több mint 300 méter hosszú lesz, és két atomreaktor biztosítja az energiáját. Több mint 75 repülőgépet lesz képes hordozni, de felfegyverzik majd - egyebek mellett - föld-levegő rakétákkal is.

KATT a képre!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.