Egy 19 éves szőke volt Kennedy gyengéje

John F. Kennedynek is volt viszonya egy gyakornokkal

Ritkán emlegetik, de az amerikaiak által annyira szeretett John F. Kennedynek is volt románca egyik gyakornokával, aki több mint négy évtized után könyvet írt arról, mi történt közöttük.

2009.06.02 06:42MTI

Két egymást követő nyáron át volt Kennedy elnök gyengéje Marion "Mimi" Bardsley, a 19 éves szőke lány, aki a Fehér Házban dolgozott gyakornokként. Az esetet ugyanúgy megszellőztethették volna, mint Bill Clintonnak az 1990-es években Monica Lewinskyval folytatott kalandját, amely az amerikai elnökök történetének legsúlyosabb szexbotránya lett. Robert Dallek történész felfedte az idillt az elnökről 2003-ban írott életrajzában (An Unfinished Life: John F. Kennedy, 1917-1963).

De Kennedy elnök a feleségével, Jacqueline-nel az 1960-as évek mintapárja volt, és az elnök mindig számíthatott munkatársai hallgatására. Románcaira - melyek között ott volt a Marilyn Monroe-val folytatott igen perzselő viszony is - csak sok évvel halála után derült fény. Amikor a Mimi-féle kalandról először írtak, a lányról azt mondták, nem volt semmilyen tapasztalata az elnöki sajtóhivatalban ellátandó feladatokkal kapcsolatban. Két nyáron át dolgozott ott, és rossz nyelvek szerint "egyedüli ügyessége abban rejlett, hogy szexuális megkönnyebbülést nyújtott Kennedynek".

Mimi Bardsley, aki ma két gyermek édesanyja, négy unoka nagyanyja, Dallek könyvének megjelenésekor elismerte, hogy igaz volt a sztori, de nem akart a sajtóban szerepelni. "Tizenkilenc éves voltam, nagyon fiatal és nagyon hiszékeny" - tudatta egy közleményben, amelyben csak ennyit árult el: "1962 júniusa és 1963. novembere között szexuális kapcsolatom volt (John F.) Kennedyvel".

Sem barátai, sem családtagjai nem tudtak semmit az ügyről, de Bardsley most mindent megválaszol könyvében, amelyben beszámol az éveken át megőrzött titok következményeiről. A Once Upon a Secret kiadói jogát a Random House Kiadó vette meg, miután elolvastak húsz oldalt az írásból, és megismerkedtek a szerzővel. "Eleget láttam, hogy tudjam, ez egy nem mindennapi történet" - mondta el Susan Mercandetti, a kiadó felelős szerkesztője a The New York Timesnak adott interjúban.

Bardsley most 66 éves, és adminisztrátorként dolgozik egy New York-i presbiteriánus parókián. Kennedy 1961-ben, nem sokkal elnökké választása után figyelt fel a lányra annak egy fehér házi látogatása során. Azt az utasítást adta, a következő év nyarán alkalmazzák a lányt gyakornokként a sajtóirodán. A vonzó fiatal lányt - aki különböző tekintélyes magániskolákban tanult, és bolondult a lovaglásért - több alkalommal is látták az elnökkel magánrendezvényeken, sőt a légierő repülőgépén is szállították őt, hogy Kennedyvel találkozzék az elnök egy-egy társasági vagy politikai szereplése után.

A románc 1963 novemberéig tartott - ekkor Bardsley már két hónapja a seregben szolgáló Anthony Fahnestock jegyese volt, amiről beszámolt Kennedynek. A fiatalok 1964. január 5-én házasodtak össze, hat héttel Kennedy meggyilkolása után. Évekkel később elváltak, és Bardsley újra férjhez ment. Mark Reiter, a szerző ügynöke szerint a könyv nem az elnökkel való viszony intim részleteiről számol be, hanem arról, milyen volt Mimi Bardsley élete a viszonyt megelőzően és a kapcsolat alatt, valamint arról, milyen hatással volt későbbi családi életére a megőrzött titok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.