Agytumorja volt

Elhunyt Edward Kennedy, John F. Kennedy fivére

Hetvenhét éves korában elhunyt Edward Kennedy amerikai demokrata párti szenátor - közölte a Kennedy-család szerdán.

2009.08.26 09:14MTI

Az agytumorban szenvedő politikust helyi idő szerint kedd este otthonában, a Massachusetts állambeli Hyannis Portban érte a halál - áll a család rövid közleményében.

A politikusnál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot, néhány héten belül sikeres műtéten esett át egy észak-karolinai kórházban, majd kemoterápiás kezelést kapott.

Két héttel élte túl nővérét, Eunice Kennedy Shrivert - a speciális olimpiai játékok életre hívóját -, aki augusztus 11-én, 88 éves korában hunyt el.

Edward (Ted) Kennedy az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök legfiatalabb fivére, a szenátus második legrégebben, 1962 óta hivatalban lévő tagja volt. Fivéreinek halála után a Kennedy-dinasztia egyetlen politikai képviselője maradt.

Elnökjelöltségét végül egy autóbaleset lehetetlenítette el: 1969-ben a massachusettsi Chappaquiddick szigetén ittasan vezetett, autójával lesodródott egy hídról, és a vízbe zuhant.

Neki sikerült partra úsznia, a jármű hölgyutasa azonban vízbe fulladt. Az akkor 30 éves szenátor csak egy nappal később jelentette a balesetet sokkos állapota miatt.

A Demokrata Párt baloldali szárnyához tartozó Kennedy számos szociális jellegű, oktatási, egészségügyi és emberjogi kérdésben hallatta a hangját. Több száz kulcsfontosságú törvény megalkotásához járult hozzá.

2003-ban bírálta az Egyesült Államok Irak elleni invázióját, George W. Bush elnököt azzal vádolta, hogy szándékosan eltúlozta az iraki fenyegetést a háború igazolására.

Egyike volt Barack Obama elnök legkorábbi támogatóinak, vezető szerepet játszott a szenátusban Obama támogatói bázisának erősítésében.

Idén januárban rosszul lett az új amerikai elnök ünnepi beiktatási ebédjén a Capitoliumban: megfigyelésre kórházba vitték, de végül rövid időn belül hazaengedték.

A Massachusetts államban érvényes törvények értelmében a kormányzó nem nevez ki átmeneti szenátort Kennedy helyére, hanem legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül külön választást tartanak az új szenátor személyére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.