Egy kis anyagi nasi a Nasinak?

Korrupt kölkök fényezik Putyint - feketén?

Egyes sajtóorgánumok tudni vélik: lefizetett újságírókkal, az ellenzéket bemocskoló kommentekkel és a rezsimellenes YouTube-videók leszavazásával próbálja fényezni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt a Nasi nevű ifjúsági szervezet.

2012.02.08 19:54MTI

A The Guardian című brit napilap szerdán arról írt: í Kremlhez közel álló Nasi első vezetője, a szervezet szóvivője, illetve aktivistái közötti levelezés az Anonymus nevű hackercsoport orosz ágának köszönhetően került napvilágra. A több száz e-mailt 2010 novembere és 2011 decembere között írták.

A brit újság állítása szerint a csoport válogatottan piszkos módszerekkel próbál teret hódítani a tévével szemben az ellenzékiek fellegvárának tekintett interneten. Több e-mail részletezi a Putyin-párti bloggereknek és kommentálóknak szánt összegeket. Volt olyan, aki 600 ezer rubelt (azaz több mint 4 millió forintot) kapott, mivel egy negatív cikkhez több száz tiltakozó megjegyzést fűzött.

Egy másik levélből az derült ki: a szervezet több mint 10 millió rubelt (70 millió forintot) költött arra, hogy éves táboráról cikkek jelenjenek meg a Moszkovszkij Komszomolec, a Komszomolszkaja Pravda, valamint a Nyezaviszimaja Gazeta című lapban. Ez utóbbi főszerkesztő-helyettese, Arkagyij Hancevics tagadta, hogy újságírói pénzért foglalkoztak volna a témával, ami pedig nem szokatlan jelenség a posztszovjet Oroszországban.

Az esettel kapcsolatban Nyikita Borovikov, a Nasi jelenlegi vezetője a következőképpen nyilatkozott: "Az évek során hozzászoktam, hogy időről időre feltörik a fiókjainkat. Mikor hallottam a pletykát, hogy most is ez történt, nem lepett meg a dolog, és nem is szenteltem különösebb figyelmet neki. Én betartom a törvényt, és nincs félni- vagy rejtegetnivalóm."

Putyin politikai pályafutásának legnagyobb kihívásával szembesül, miután a tavalyi, az ellenzék szerint elcsalt parlamenti választások óta folyamatos megmozdulásokat szerveznek ellene. A miniszterelnök március 4-én újból ringbe száll az elnöki címért, amelynek szinte kizárólagos várományosa.

A Nasit azért hozták létre 2005-ben, hogy Putyin biztos támasza legyen, valamint hogy mindent megtegyen a szomszédos Ukrajnában és Grúziában lezajlott forradalmak esetleges tovaterjedésével szemben. Az ifjúsági csoport eleget is tesz feladatának: a decemberi ellenzéki tüntetésekre válaszul is több ezer aktivistája vonult utcára, hogy hűségéről biztosítsa a miniszterelnököt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.