Tizenkét napja hurcolták el Jemenben

Kiszabadult egy elrabolt norvég ENSZ-alkalmazott

A norvég kormány bejelentette: a túszejtőkkel folytatott tárgyalások eredményeképpen épségben kiszabadult fogságából egy norvég ENSZ-alkalmazott, akit 12 napja raboltak el az egyik jemeni törzs tagjai.

2012.01.27 10:46MTI

"Nagy örömömre szolgál, hogy a Jemenben elrabolt norvégot szabadon engedték, mégpedig sértetlenül" - közölte nyilatkozatában Jonas Gahr Störe külügyminiszter.
   
A 34 éves férfit január közepén a fővárosban, Szanaában rabolták el törzsi fegyveresek, hogy életéért cserében kicsikarják a jemeni kormánytól egy katonák megöléséért és rablásért letartóztatott bajtársuk szabadon engedését.
   
A túsz kiszabadulásának körülményeit norvég részről nem tárták fel.
   
"Szeretném megköszönni a jemeni hatóságoknak azt a határozott fellépést, amelyet a norvég férfi kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalásokon tanúsítottak - mondta Störe. - Ugyancsak nagyra értékelem az ENSZ szanaai és New York-i képviselőinek szoros együttműködését az ügyben" - tette hozzá.
   
A túszejtők kezéből kiszabadult férfi "a körülményekhez képest jól van. Viszonylag jól bántak vele" - mondta Frode Overland Andersen külügyminisztériumi szóvivő, hozzátéve, hogy mielőbb hazaszállítják őt Szanaából.
   
A jemeni törzsek gyakorta rabolnak el külföldieket, hogy ezzel adjanak nyomatékot a hatóságokkal szembeni követeléseiknek. Az Arab-félsziget déli részén elterülő országban több mint 200 külföldit ejtettek túszul az elmúlt 15 évben, de legtöbbjük sértetlenül kiszabadult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.